Фермери конкуруватимуть з агрохолдингами на ринку землі — думка

22 червня 2015 31 0
Фермери конкуруватимуть з агрохолдингами на ринку землі — думка
Ukr.mediaФермери конкуруватимуть з агрохолдингами на ринку землі — думка

Селяни вважають, що перспектива створення сімейних фермерських господарств, якої вони так чекають, зачіпає інтереси великого аграрного бізнесу. Про це повідомив керівник напрямку «Розвиток ринкової інфраструктури» проекту USAID «АгроІнвест» Микола Гриценко, пише «Tavria Daily».

За його словами, справа не в тому, що дрібні й середні сільські товаровиробники починають конкурувати з великими.

«Зрозуміло, що сімейним фермерським господарствам важко змагатися з агрохолдингами — вони знаходяться в різних вагових категоріях. Насправді все впирається в інше, в земельне питання. Коли створюється сімейне фермерське господарство, воно вимагає земельних площ. А вся земля, як відомо, нині перебуває в оренді. І агрохолдинги побоюються, що землевласників почнуть її забирати у них для ведення свого бізнесу», — зазначає експерт.

Також він додає, що більше того, цим прикладом можуть скористатися і їхні сусіди, навіть ті, які не збираються створювати сімейні фермерські господарства. Але вони можуть захотіти передати землю сімейним фермерам в оренду, адже будуть бачити, як ті працюють на ній. Такі процеси є небезпечні для нинішніх латифундистів.

Виконано за допомогою Disqus