В Україні на елеваторах зберігається близько 12 млн т пшениці — УЗА

5 квітня 2022 121 0
В Україні на елеваторах зберігається близько 12 млн т пшениці — УЗА
Kurkul.com

Українська зернова асоціація (УЗА) прохає відновити експорт пшениці та скасувати ліцензування, оскільки Україна має надлишкові перехідні запаси з минулорічного врожаю, а експорт зерна значно ускладнений через блокування українських морських портів. Про це повідомила пресслужба УЗА.

«Скасування ліцензії на експорт дозволить трішки спростити механізм експорту пшениці та вивільнити потужності для зберігання нового врожаю», — зазначили в пресслужбі.

Як нагадали в УЗА, у 2021 р. українські аграрії зібрали рекордний врожай пшениці — понад 33 млн т. З року в рік внутрішній ринок України споживає близько 5-7 млн т як продовольчої, так і фуражної пшениці разом. Станом на 1 березня було експортовано лише 18,2 млн т пшениці із запланованих 25,3 млн т.

«Враховуючи рекордні перехідні залишки, в Україні на елеваторах зберігається ще близько 12 млн т пшениці, при цьому до нового врожаю залишилось менш як 3 місяців, а внутрішнє споживання може становити близько 1,5 млн т», — додали експерти.

Читати за темою: Експерт розповів, що буде з цінами на українське зерно

У зв’язку з військовою агресією росії та блокадою морських портів Азовського та Чорного моря, зерновики вимушені експортувати зернові та олійні культури лише через наземні шляхи сполучення з європейськими країнами з подальшим перевантаженням в європейських портах Балтійського та Чорного морів.

«Пропускна спроможність наземних переходів суттєво обмежена. Зокрема, за оцінками УЗА, наразі пропускна здатність наземних переходів обмежена у 20 тис. т на добу, що в 10 разів менше за можливості українських портів. Таким чином, за нинішніх логістичних умов Україна зможе експортувати не більше 2 млн т зерна, включно з пшеницею та кукурудзою», — додали експерти.

Враховуючи тенденцію щодо вирощування понад 100 млн т зерна щороку, а також неекспортовані залишки, Україна може зіштовхнутися з великою проблемою відсутності достатніх потужностей для зберігання зерна.

«УЗА вітає рішення Уряду щодо скасування раніше впровадженого ліцензування експорту кукурудзи та соняшникової олії та вважає за доцільне також скасування ліцензування експорту пшениці та повного відновлення експорту зерна, оскільки відповідне рішення не сприяє експорту залишків, а лише гальмує торгівлю зерном», — підсумували в зерновій асоціації.

Читайте також: Старий врожай зерна тиснутиме на ціну — Мірошніченко

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus