Фермери повинні довести свою платоспроможність, щоб узяти кредит — Коробко

16 квітня 2022 178 0
Фермери повинні довести свою платоспроможність, щоб узяти кредит — Коробко
Kurkul.com

Наразі у пріоритеті банків кредитування агросектору. Саме для цього програма держпідтримки «5-7-9%» і програма державних портфельних гарантій були синхронно доповнені «аграрним» напрямом. Про це розповіла виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова у матеріалі «Банки планують надати 68 млрд грн позик бізнесу, переважно сільгоспвиробникам», пише Kurkul.com.

Проте, за словами фахівчині, банк має бути переконаний, що позичальник зможе віддати позичене, і банк, відповідно, зможе віддати кошти вкладнику.

«Тому наголошую: причина будь-якої відмови — це відсутність переконання й впевненості в банку, що кредит буде вчасно погашений із відсотками. Решта — деталі. Наприклад, чимало дрібних аграріїв усе життя продавали врожай за готівку та ніде «не світили» ні реальних оборотів, ні навіть культур, які вирощували (якісь форми для галочки заповнювали та й по всьому). Працювали, як у нас кажуть, «по-сірому» чи навіть «по-чорному», — розповіла Олена Коробко.

За її словами, очевидно, що таких фермерів мало хто наважиться кредитувати. Адже розуміння їхньої реальної спроможності бути ефективними й даних для аналізу банк просто не має.

Читати за темою: Програму кредитування планують розширити на виробників ЗЗР та добрив

Ще один момент, який може впливати на рішення банку, — це розмір господарства: що воно менше, то менша диверсифікація і то більший ризик дефолту через проблеми з одним регіоном чи однією культурою.

«До того ж не всі банки здатні ефективно працювати з дрібними господарствами, як і не кожен аграрій може продавати врожай партіями по кілька кілограмів. Та й процентні ставки за мікрокредитами зазвичай помітно вищі, у порівнянні з кредитами середнім і великим підприємствам (так само як відрізняється ціна будь-якого товару гуртом та вроздріб). Та разом із тим, якщо маленьке підприємство працює прозоро й чесно, банківський кредит чи альтернативне фінансування воно отримає», — додала Олена Коробко.

Нагадаємо, станом на 13 квітня банки видали кредитів 2080 сільгосптоваровиробникам на 5,43 млрд грн, основна сума із яких була залучена за програмою портфельних гарантій 80% — 4,41 млрд грн.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus