Через логістичні проблеми аграрії корегують норми висіву

21 квітня 2022 156 0
Через логістичні проблеми аграрії корегують норми висіву
Depositphotos

Наразі для багатьох аграріїв актуальним стає питання варіювання норм висіву — тобто їх зниження з метою оптимізації витрат. Про це йдеться у матеріалі «Посівна 2022: основні проблеми та перспективи проведення», пише Kurkul.com.

Думки є різні, але загалом можна сказати, що підходи мають бути індивідуальні. Зокрема, залежно від того, на яку врожайність націлені та чи дають змогу ґрунтові й погодні умови отримати відповідний результат. Звісно, свої корективи вносить і ситуація з посівматом на ринку.

«Через воєнні дії, логістичні проблеми, не весь імпорт зайшов в Україну, і це зрозуміло. Було важко отримати навіть проплачені позиції. Хоч ми таки свого добилися від постачальників. Правда, норму висіву довелось все-таки коригувати, тобто зменшувати, хоча це було викликано не так нестачею ТМЦ, як погодними умовами. Але коригування не перевищило 5%. Наприклад, планували сіяти соняшник з нормою 55-57 тис./га, а будемо сіяти 54 тис./га», — зазначив Ілля Троїцький, головний агроном ГК «Прометей».

Читати за темою: Фахівці оприлюднили прогнозовані втрати врожаю у сезоні-2022

Схожа ситуація і з засобами захисту. Хочеш урожай, вклав чимало в живлення і в насіння, провів вчасно підготовку ґрунту та сівбу, отже, і на захисті посівів немає сенсу економити. Тут хіба що «вмикаються» чинники відсутності препаратів на ринку, неможливості доставки. А іноді й «ідеологічні» причини. Як зізнавався дехто з аграріїв, вони відмовляються від раніше замовлених препаратів російського та білоруського походження.

«Серед проблем я би також назвав вимогу щодо 100% передплати за наявні препарати. Кошти на це не у всіх господарств зараз є. А, з другого боку, не всі постачальники встигли завезти навіть заздалегідь проплачені продукти. Тож може бути така ситуація, що навіть якщо усім вдасться відсіятись, то питання — чи вдасться захистити врожай в повному обсязі», — наголошує Тарас Корнієнко, заступник головного агронома агрогрупи «Агрейн».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus