Посівна 2023 під загрозою, якщо аграрії не зможуть продати наявне зерно — фермер

24 квітня 2022 6658 0
Посівна 2023 під загрозою, якщо аграрії не зможуть продати наявне зерно — фермер
Kurkul.com

Якщо порти будуть надалі заблоковані, то фермери не зможуть продати наявне зерно та те, яке зберуть цьогоріч. Як наслідок не матимуть грошей на посівну у 2023 р. Про це розповів директор «Кищенців» Корнеліс Хузінха у матеріалі «Світова продовольча криза вже неминуча», пише Kurkul.com.

«На складах ще є 30% минулорічного врожаю. Цього року аграрії зберуть менше зерна, можливо, навіть на 50%. До того ж ми його ще не вивеземо. І врожай 2023 р. під питанням. Якщо не буде змоги продати зерно, ми будемо без грошей. Не зможемо купувати паливо, добрива, платити заробітну плату. І все — ми всі банкрути. Зерно в складах, немає куди продати, і на 2023 р. сіяти не будемо», — зазначив аграрій.

За його словами, вивезти все наявне зерно машинами нереально.

«Я прораховував для свого підприємства. Якщо нам вивозити зерно на Константу (Румунія), це 5 днів. Тобто машина виїхала туди, розвантажилася і повернулася. Якщо у нас буде 50 машин, ми будемо вести зерно 300 днів. Це нереально. До того ж у Константі немає потужностей, щоб приймати стільки продукції (при умові, що постачальників буде декілька). Крім того, на кордоні загалом пропускають лише 200 фур за добу. І щоб проїхати, треба зібрати безліч документів», — пояснив Корнеліс Хузінха.

Він зазначив, що єдиний вихід для відкриття портів — європейці мають дати воєнні кораблі для захисту і вільного проходу зернових суден.

«Тому нехай вони, що хочуть, те й кажуть. Але вихід — тільки море, все інше — просто балачки. Вони дуже довго «балакають». Я їм у Європі так і сказав. Проте потім їм доведеться приймати швидке рішення, щоб вигнати окупантів з України. Чим довше вони розмовляють, тим більше це розтягується, тим більше поглиблюється світова продовольча криза і більше людей загине. Я почав розмовляти з ними з початку березня і сказав, що у них ще є 2-3 тижні, щоб вирішити війну. А потім буде пізно і продовольча криза буде у всьому світі. Зараз вже, у принципі, пізно», — підсумував фермер.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus