Врожай зернових в Україні може бути на 20% нижчим торішнього

27 квітня 2022 116 0
Врожай зернових в Україні може бути на 20% нижчим торішнього
Kurkul.com

Вторгнення росії підірвало українське сільськогосподарське виробництво: урожай зернових в Україні цьогоріч, ймовірно, буде приблизно на 20% нижчим, ніж у 2021 р., через скорочення посівних площ.

Про це повідомило міністерство оборони Великобританії у Твіттері.

«Україна є четвертим за величиною виробником та експортером сільськогосподарської продукції у світі. Скорочення постачання зерна з України створить інфляційний тиск, піднявши світові ціни на зерно», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, високі ціни на зерно можуть мати серйозні наслідки для світових продовольчих ринків та загрожувати глобальній продовольчій безпеці, особливо у деяких найменш економічно розвинених країнах.

Нагадаємо, згідно з прогнозами фахівців «Інститут аграрної економіки», у 2022 р. відбудеться спад обсягів виробництва майже усіх видів с/г продукції. Це зумовлено нестачею паливно-мастильних матеріалів, ЗЗР, добрив, а подекуди й насіння, мінуванням полів та окупацією територій. 

«У Миколаївській області виробництво зернових і зернобобових культур у 2022 році становитиме, відповідно, 41% від минулорічного рівня, пшениці — 40%, соняшнику — 34%. На Херсонщині цього року виробництво зернових і зернобобових культур очікується на рівні 49% проти показників 2021 року, пшениці — 47%, соняшнику — 46%», — розповів Микола Пугачов.

Водночас фермери запевняють, що якщо порти будуть надалі заблоковані, то вони не зможуть продати навіть наявне зерно та те, яке зберуть цьогоріч. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus