Банки вже видали аграріям кредитів майже на 9 млрд грн

22 квітня 2022 123 0
Банки вже видали аграріям кредитів майже на 9 млрд грн
Kurkul.com

Станом на 21 квітня банки видали кредити 3070 с/г товаровиробникам на 8 млрд 840 млн грн. Про це повідомили у пресслужбі Мінагрополітики.

Як зазначили у відомстві, основна частина цієї суми була залучена за програмою портфельних гарантій 80% — 7 млрд 155 млн грн.

Трійка областей-лідерів із залучення кредитів за останній місяць залишається незмінною:

  • Кіровоградська — 1 млрд 473 млн грн;
  • Вінницька — 1 млрд 308 млн грн;
  • Дніпропетровська — 1 млрд 200 млн грн.

Читайте також: Фермери повинні довести свою платоспроможність, щоб узяти кредит — Коробко

Нагадаємо, за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» банки надають, зокрема, й аграріям пільгові кредити та державні гарантії на портфельній основі. Ставка становить 0%. Строк кредитування — 6 місяців. Сума кредиту — до 60 млн грн. Аграрію потрібно забезпечити для застави тільки 20% від суми кредиту — решту суми гарантує держава.

Скористатися кредитом можуть аграрії, які підпадають під визначення с/г товаровиробника. Обмежень за кількістю землі в обробці немає.

«Наразі банки вийшли на такий темп, що в тиждень по Україні видається кредитів тільки аграріям на суму близько 3,5 млрд грн. На таке пільгове кредитування в бюджеті вже передбачено 25,5 млрд грн, але в перспективі держава має намір наростити фінансування сільського господарства ще більше», — розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus