Через хвороби зернових втрати врожаю можуть складати до 15% — експерти

26 квітня 2022 37 0
Через хвороби зернових втрати врожаю можуть складати до 15% — експерти
Depositphotos

Волога дощова погода в поєднанні з поступовим підвищенням середньодобових температур, створила сприятливі умови для розвитку і поширення хвороб зернових культур та їх інфікування. Про це повідомляють спеціалісти UKRAVIT SCIENCE PARK.

За оцінками експертів компанії, така ситуація може призвести до втрати в середньому 12%-15% і більше майбутньої врожайності.

«Гідротермічні умови, які наразі склалися, в комплексі із наявним з осені запасом фітопатогенів на посівах ранніх строків сівби сприяють інфікуванню озимих зернових культур борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, темно-бурою плямистістю та прикореневими гнилями. Якщо погода й надалі характеризуватиметься підвищеною вологістю та опадами у поєднанні з оптимальними температурами, ситуація погіршиться, особливо на загущених посівах», — розповів керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

Читати за темою: Через несвоєчасний контроль дводольних бур’янів фермери можуть втратити до 50% врожаю

За словами фахівця, ярі зернові на початкових етапах росту та розвитку захищатиме дія фунгіцидного протруйника, проте надалі вони обов’язково потребуватимуть потужного захисту від низки хвороб, особливо за сприятливих для розвитку патогенів гідротермічних умов. Тому обробка високоефективним фунгіцидним препаратом у весняний період — «must-have». 

Олександр Мигловець зазначає, що для захисту від раніше згаданих хвороб необхідний фунгіцидний обробіток. Наприклад, Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л). Тіофанат-метил у його складі блокує процес поділу клітин шляхом зв’язування бета-тубуліну. Флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується по всій рослині, внаслідок чого мембрани втрачають свої властивості, і патоген гине.

«‎Фунгіцид володіє профілактичними, лікувальними та викорінюючими властивостями. Він забезпечує одночасно виражений «стоп-ефект» і тривалий захист нових приростів»‎, — додав експерт.  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus