Реклама

Дрібні фермери не можуть взяти кредити під 0% — опитування

3 травня 2022 176 0
Дрібні фермери не можуть взяти кредити під 0% — опитування
Kurkul.com

Фермери масово скаржаться, що не можуть отримати обіцяні державою кредити під 0%, хоча наразі у пріоритеті банків кредитування саме агросектору. 

Нагадаємо, кредитування доступне аграріям на строк 6 місяців з компенсацією від держави до 0% річних у сумі до 60 млн грн для агровиробників з «банком землі»  в обробітку від 100 га, які знаходяться в регіонах України, де наразі не ведуться бойові дії.

Сайт Kurkul.com опитав аграріїв щодо отримання кредитів. Таким чином лише 15% респондентів повідомили, що змогли отримати позику у банку. Майже половина, 40%, поскаржились, що їм це не вдалось через те, що господарство не відповідає критеріям.

Інші учасники теж повідомили про відмову, серед причин негативного рішення банку називають те, що господарства знаходяться на тимчасово окупованих територіях, мають занадто малий зембанк або ж не платоспроможні.

До слова, директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова розповіла, щоб надати позику фермеру, банк має бути переконаний, що позичальник зможе віддати позичене, і банк, відповідно, зможе віддати кошти вкладнику.

«Тому наголошую: причина будь-якої відмови — це відсутність переконання й впевненості в банку, що кредит буде вчасно погашений із відсотками. Решта — деталі. Наприклад, чимало дрібних аграріїв усе життя продавали врожай за готівку та ніде «не світили» ні реальних оборотів, ні навіть культур, які вирощували (якісь форми для галочки заповнювали та й по всьому). Працювали, як у нас кажуть, «по-сірому» чи навіть «по-чорному», — розповіла Олена Коробко.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама