Викрадене в Україні зерно рашисти намагались продати Єгипту

5 травня 2022 168 0
Викрадене в Україні зерно рашисти намагались продати Єгипту
Kurkul.com

Росіяни завантажили в тимчасово окупованому Криму 27 тис. т українського зерна, яке вони вкрали на окупованих частинах Херсонщини, і спробували продати його Єгипту. Але після відмови судно змінило напрямок на Ліван та Сирію.

Про це спершу повідомив портал «Миротворець», з посиланням на дані трекінгової системи суден MarineTraffic, інформацію підтвердили в уряді, пише Економічна правда.

Так, судно «Матрос Позинич» завантажило 27 тис. т зерна в окупованому Криму і прямувало з ним до єгипетського порту Александрія. «Матрос Позинич» входить до підсанкційної «Об'єднаної суднобудівної корпорації».

Судно пройшло Босфор 23 квітня і вирушило до Керченської протоки, після чого до 27 квітня знаходилося в Керченській протоці на якірній стоянці порту Кавказ без вантажних операцій. 27 квітня судно вимкнуло АІС (автоматична система ідентифікації, яка має бути ввімкненою для всіх суден згідно з міжнародними морськими правилами).

«Вже 28 квітня «Матрос Позинич» було помічено в окупованому Севастополі біля зернового термінала стивідорної компанії «Авліта», яка в російських реєстрах значиться як «Авал». 30 квітня судно рушило в напрямку порту Александрії (Єгипет)», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Із окупованих областей рашисти вже вивезли сотні тисяч тонн зерна

Міністерство закордонних справ України у коментарі ЕП підтвердило інформацію про вивезені 27 тисяч тонн зерна. Речник МЗС Олег Ніколенко підкреслив, що українські дипломати завадили Росії доставити це зерно в Александрію. 

«За нашою інформацією, нині російська сторона спрямувала судно із зерном, вкраденим на півдні України, в сторону Лівану та Сирії. МЗС вже звернулося до ліванських та сирійських органів, аби вони арештували крадений вантаж, якщо російський сухогруз зайде в їхні порти. Тримаємо цю ситуацію на особливому контролі», — повідомив Олег Ніколенко.

Він наголосив, що спустошення тимчасово захоплених населених пунктів на Херсонщині, вивезення звідти зерна та сільськогосподарської техніки, підриває не лише продовольчу безпеку України, але і значної частини світу, залежної від українського продовольства. 

МЗС разом із причетними правоохоронними органами та міжнародними партнерами працюватиме над тим, аби кожна російська компанія, яка буде пов’язана з незаконними оборудками із українським зерном, понесла відповідальність, резюмували у відомстві.

Як зазначається у матеріалі, судно «Матрос Позинич» належить російській компанії ТОВ «Крейн Марін Контрактор», як і «Матрос Кішка» та «Михайло Ненашев». Усі три судна здійснюють регулярні рейси з можливим вивезенням зерна з окупованого Криму.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою