В Україні дизельного пального вистачить приблизно на 6 днів — Кухта

10 травня 2022 3396 0
В Україні дизельного пального вистачить приблизно на 6 днів — Кухта
Depositphotos

Україна наразі споживає в середньому на день, за приблизними підрахунками, близько 5 000 т бензину та до 15 000 т дизелю. Про це написав український економіст Павло Кухта у Facebook.

«В цілому у нас, за повідомленнями Мінекономіки, з приватних та державних (доступних для цивільного сектору) запасів залишилось на ринку 92 500 т бензину та 81 400 т дизелю. Тобто приблизно на 20 днів споживання бензину та на 5-6 днів — дизелю», — зазначив експерт.

За його словами, причини ситуації із дефіцитом пального наступні:

  • зупинка імпорту пального з Білорусі з початком війни;
  • російська морська блокада, яка закрила порти;
  • знищення рашистами Кременчуцького НПЗ і намагання пошкодити систему залізничної логістики.

Як додав експерт, підтримка з дружніх європейських країн не може спрацювати швидко. Їхні нафтопереробні та транспортні галузі ніхто не готував до такої ситуації.

Читати за темою: Чи вистачить дизельного пального для посівної, та де його шукати фермерам?

Він додав, що наразі є два розв'язання цієї проблеми:

  • 1. Тримати рівень регульованих цін вищим за ринкові ціни — і постійно за ним слідкувати. Це захищатиме споживача від спекуляцій, при цьому розв‘яже руки приватним операторам ринку, яким регулювання завадило вчасно забезпечити країну пальним.
  • 2. «Розрулити» низку логістичних проблем, які заважають швидко завезти потрібну кількість пального через західний кордон. Занадто довге розвантаження в румунських портах, проблеми з поставками та перевалкою з Польщі, нестача необхідних транспортних вагонів, обмежені можливості поставки через Литву тощо.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus