В АСТ економлять на добривах завдяки бінарним посівам

13 травня 2022 230 0
В АСТ економлять на добривах завдяки бінарним посівам
Kurkul.com

Основним добривом, яке необхідне культурам при вегетації, є азот, а це сьогодні найдорожче добриво. Від нього відмовитись неможливо, але є варіанти його заміни. Про це розповів директор з виробництва групи компаній «Аграрні системні технології» (АСТ) Віктор Кухарчук в матеріалі «Як зекономити при посівній: ТОП-5 порад від фахівців» на Kurkul.com.

«З метою зменшення витрат, аграрії при внесенні азоту можуть використовувати дешевші його варіанти — безводний аміак, аміачна вода, КАС тощо. Ну й дробне підживлення — «by spoon», коли при всіх внесеннях ЗЗР буде додаватися легкий азот для рослин, це теж може заощадити кошти», — зазначив Віктор Кухарчук.

Він вважає, що в українських фермерів є багато можливостей зекономити. Ці варіанти раніше не були популярними, але ними можна скористатись. Зокрема, він наводить приклад з використанням бінарних посівів, коли одна культура доповнює іншу і передає їй свою енергію росту.

«Це може бути комбінація пшениці та рижію. Останній можна використовувати для переробки в олію. Такий варіант є прийнятним і ефективним в умовах високої вологості північних і західних областей України, що підтверджується власним досвідом ГК АСТ», — додав експерт.

На думку фахівця, також варто спробувати посів сидератів і відмову від основного обробітку ґрунту. В питанні підвищення якості ґрунтів можна пригадати спосіб з використання і внесення диму з техніки в ґрунт з метою насичення його CO2.

«Безумовно приділяти увагу оптимізації технологічних процесів є необхідним, потрібно працювати над зменшенням постійних витрат. Але економити на прямих ресурсах — погана прикмета і поганий шлях, а от раціонально і з розумом їх використовувати — це інша справа», — підсумував Віктор Кухарчук.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus