Названо гербіцид для ефективного післясходового захисту імі-гібридів соняшника

16 травня 2022 2993 0
Названо гербіцид для ефективного післясходового захисту імі-гібридів соняшника
UKRAVIT

Вирощування гібридів соняшника за окремими виробничими системами, зокрема гібридів, стійких до імідозолінонів, — сучасний інструмент для аграрія в нинішніх непростих умовах. Однак щоб культура повною мірою реалізувала свій генетичний потенціал врожайності, їй необхідне максимально сприятливе середовище для росту та розвитку, і «конкурентам» у вигляді бур’янів у ньому не місце. Про це розповіли фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

«Ведення агробізнесу в посушливих регіонах із недостатньою кількістю вологи, у тому числі в зонах ризикованого землеробства, а також утворення через недотримання сівозміни та структури посівних площ нових «агресивних» рас вовчка соняшникового і його активна «міграція» дедалі північніше створює значні складнощі у вирощуванні класичного соняшника», — зазначив керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.  

Тому, за його словами, щорічно значна кількість аграріїв віддає перевагу гібридам, стійким до імідазолінонів, особливо у посушливих регіонах. Вирощування соняшника за цією виробничою системою має ряд переваг: необов’язкова наявність гербіцидних ґрунтових схем захисту, одночасний надійний контроль максимально широкого спектра сегетальної рослинності, в тому числі злісних видів бур’янів — амброзії, нетреби звичайної, капустяних видів, лободи білої тощо, додатковий контроль вовчка соняшникового.

«Однак для отримання високих якісних і кількісних показників врожайності при вирощуванні імі-гібридів соняшника є одна важлива умова, а саме — застосування високоефективних страхових гербіцидів із групи імідазолінонів. Тому тим, хто в поточному агросезоні вирощує соняшник, стійкий до цієї групи гербіцидів, до обрання післясходового контролю бур’янів необхідно підійти дуже ретельно», — пояснив експерт. 

Для ефективного післясходового захисту гібридів соняшника, стійкого до імідазолінонів, Олександр Мигловець рекомендує обрати двокомпонентний гербіцид системної дії Генезис (імазамокс, 33 г/л + імазапір, 15 г/л).

Обидві діючі речовини у його складі потрапляють до тканин рослин через ксилему та флоему, де діють як інгібітори ензиму ацелоктатсинтази (АLS) — ключового ферменту біосинтезу незамінних амінокислот (ізолейцину, лейцину, валіну). Всередині рослин гербіцид швидко переміщується до точок росту, в результаті чого поділ клітин, ріст пагонів і кореневої системи бур’янів припиняється.

Читайте також: Через кліщі втрати врожаю плодових можуть становити до 45%

Застосування гербіциду Генезис у чутливі для бур’янів фази (сім’ядолі – 2 листочки, що в більшості випадків збігається з фазою розвитку культури 4 справжні листки) дозволяє високоефективно контролювати широкий спектр злакових і дводольних видів бур’янів, у тому числі й максимально проблемних: осот (види), амброзію (види), підмаренник чіпкий, вовчок соняшниковий та інші.

Високі пенетраторні властивості допоміжних речовин гербіциду дозволяють розчиняти найпотужніший восковий наліт на бур’янах. При цьому він є толерантним до культури при дотриманні регламентів застосування, і його можна застосовувати при системі землеробства no-till та за мінімального обробітку ґрунту.

Виконано за допомогою Disqus