Через кліщі втрати врожаю плодових можуть становити до 45%

9 травня 2022 72 0
Через кліщі втрати врожаю плодових можуть становити до 45%
UKRAVIT

Недосконала система захисту, несвоєчасні обробки, сприятливі гідротермічні умови — все це в комплексі створює умови для масового поширення шкідників у багаторічних насадженнях. В підсумку це щорічно призводить значних недоборів врожайності і, відповідно, до значних збитків садівників. Про це розповіли фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

Щоб цього не допустити, експерти рекомендують не ігнорувати інсектицидні обробки і наголошують на їх своєчасності за проведення відповідного моніторингу. 

«Комплекс шкідників, у тому числі кліщів, із року в рік спричиняє значні втрати врожайності плодово-ягідних насаджень», — зазначив керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.  

Так, за науково підтвердженими даними, втрати врожаю плодових культур за відсутності заходів контролю шкідників або за несвоєчасних обприскувань в окремі роки можуть становити до 40-45%.

«Такі колосальні цифри обумовлені тим, що, окрім прямої шкоди, шкідники наносять  насадженням ще й опосередковану, шляхом псуванням зовнішнього товарного вигляду плодів та ягід. Тому з підвищенням температурного режиму, який сприяє розповсюдженню та активному живленню шкідників, я рекомендую проводити ретельний моніторинг за допомогою феромонних пасток та візуальних оглядів багаторічних насаджень і при перевищенні рівня ЕПШ неодмінно застосовувати високоефективні інсектициди», — пояснив фахівець.

Читайте також: Експерт порадив ефективний інсектицид проти ґрунтових шкідників

Для ефективного контролю шкідників після повного цвітіння плодово-ягідних насаджень Олександр Мигловець рекомендує обрати надзвичайно потужний інсекто-акарицид контактно-системної дії Антикліщ Макс (піриміфос-метил, 200 г/л + піридабен, 150 г/л + ацетаміприд, 50 г/л).

  • Піриміфос-метил у його складі сприяє накопиченню ацетилхоліну в тканинах нервової системи шкідників, що призводить до порушення функцій різних органів та отруєння всього їх організму.
  • Піридабен володіє швидким паралізуючим ефектом та тривалим періодом захисної дії і забезпечує контроль кліщів на всіх стадіях їх розвитку.
  • Ацетаміприд блокує передачу нервового імпульсу через синапс, в результаті чого комаха гине від сильного нервового перезбудження.

Антикліщ Макс — універсальний у використанні препарат: він забезпечує одночасно контактну, системну, шлункову та фумігаційну дію. За рахунок вдалої комбінації діючих речовин препарат контролює максимально широкий спектр небезпечних шкідників, в тому числі тих, що мають у своєму циклі приховані стадії розвитку. Крім того, він є ефективним рішенням проти кліщів, діючи на основні стадії їх розвитку: яйце – личинка – німфа – дорослий кліщ.

Також важливою перевагою продукту є можливість його використання в антирезистентних програмах захисту, оскільки в нього відсутня перехресна резистентність з іншими акарацидами.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus