Фітосанітарний стан посівів погіршився — НААН

23 травня 2022 1430 0
Фітосанітарний стан посівів погіршився — НААН

За даними науково-дослідних установ НААН, погодні умови, що склалися у другій декаді травня в Україні, характеризувалася значними коливаннями температури повітря у нічні та денні години, відсутністю продуктивних опадів та сильними вітрами. Повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Так, запаси продуктивної вологи під озимими культурами у Херсонській, Житомирській, Київській областях на даний час цілком достатні для нормального росту і розвитку рослин, а у Сумській області, за даними Інституту сільського господарства Північного Сходу сильні вітри висушили орний шар грунту, тому у поверхневому горизонті грунту (0-10 см) їх кількість становить лише 7-9 мм, у шарі 0-20 см — 24-26 мм.

За даними фахівців, опади покращили стан посівів, але при цьому погіршився фітосанітарний стан.

У Степу, південному та центральному Лісостепу клоп шкідлива черепашка за чисельності 0,2-1, осередково 2 екз. на кв.м заселив 10-45% площ озимих, де пошкодив від 0,5 до 3% рослин. В Одеській області відмічено відродження личинок клопа шкідливої черепашки Також у південних областях відзначається зростання чисельності елії гостроголової. У Поліссі та північних областях Лісостепу посіви заселяють австрійський, маврський, гостроголовий, інші види клопів.

Повсюди розвиваються злакові попелиці, мухи, цикадки, хлібні п’явиці, які в допороговій чисельності заселили та пошкодили від 2 до 12% рослин озимих та ярих культур. У південних та центральних областях відмічається розвиток пшеничного трипса, яким на 10-45% обстежених площ заселено 3-8% рослин озимих пшениці і ячменю, за чисельності 2-6 екз. на рослину. У Запорізькій області на посівах озимої пшениці відмічається шкодочинність злакової листовійки. 

У західних, подекуди південних та центральних областях за випадання опадів у посівах озимих і ярих зернових культур відмічено наростання розвитку борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, гельмінтоспоріозу, сітчастої, смугастої та темно-бурої плямистостей, якими охоплено 2-10, макс. 20 та 30% (септоріоз, Миколаївська та Одеська обл.) рослин на 14-55% обстежених площ. 

Читайте також: Фахівці порадили, як захистити зернові та зменшити кількість фунгіцидних обробок

Скрізь у посівах кукурудзи розвиваються злакові блішки, шведські мухи, попелиці, піщаний мідляк та ґрунтові шкідники, які пошкодили 2-6% рослин.

Повсюди сходи сої заселяють бульбочкові довгоносики. У Львівській та Черкаській областях відмічено розвиток фузаріозу яким охоплено до 3% рослин.

У посівах цукрових буряків продовжують шкодити бурякові довгоносики (звичайний та сірий), личинки бурякової мінуючої мухи, подекуди бурякові щитоноски, блішки, піщаний мідляк. Фітофвагами пошкоджено від 3 до 8% рослин культури.

На 2-12% рослин соняшнику шкодять піщаний мідляк, сірий південний, сірий буряковий та чорний довгоносики, дротяники.

Картоплю, розсаду томатів масово заселяють імаго колорадського жука. Капусту заселяють та пошкоджують хрестоцвітні блішки. Цибулю пошкоджують личинки цибулевої мухи.

Читати за темою: Фахівці порадили ефективний фунгіцид для захисту плодових і винограду від хвороб

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus