На Херсонщині Держгеокадастр залякує фермерів судом

26 лютого 2016 94 0
Держгеокадастр Херсонщини незаконно підвищує аграріям орендну плату на землю
www.sq.com.uaДержгеокадастр Херсонщини незаконно підвищує аграріям орендну плату на землю

За ініціативою Держгеокадастру фермерським господарствам Херсонщини, які орендують земельні ділянки державної власності сільськогосподарського призначення розіслано «листи щастя» з вимогою внесення змін до діючих договорів оренди землі у частині збільшення розміру орендної плати — до 8% нормативної грошової оцінки землі та зміни строку дії договорів оренди землі, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав народний депутат України Андрій Гордєєв.

Також, за його словами, Держгеокадастр поінформував фермерські господарства, що за відсутності від них, протягом 20 календарних днів, з дня отримання зазначеного «листа щастя», письмової згоди про внесення змін до діючого договору оренди землі та проекту додаткової угоди, він залишає за собою право звернутись до суду.

«Така ініціатива Держгеокадастру підняла хвилю обурення серед фермерів Херсонщини. Як юрист за фахом, законотворець, я детально дослідив законодавство щодо законності таких вимог Держгеокадастру та інформую», — написав він.

  • згідно п.4 ст. 122 Земельного кодексу України та ч.4 ст.4 Закону України «Про оренду землі» Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення на території Херсонської області, є їх орендодавцем.

  • відповідно до п.288.5 ст.288 Податкового кодексу України розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки землі та не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки землі, крім випадків визначення орендаря на конкурентних засадах.

  • згідно статті 19 Закону України «Про оренду землі» строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. При передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 7 років.

  • у відповідності до статті 19 Конституції України органи Держгеокадастру, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

  • стаття 23 (Зміна орендної плати) Закону України «Про оренду землі» передбачає можливість зміни орендної плати лише за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб та за умови взаємної згоди.

  • стаття 30 згаданого Закону визначає, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін.Можливість зміни строку дії договору оренди землі без взаємної згоди сторін взагалі не передбачається законодавством.

«Вимоги Держгеокадастру до фермерських господарств Херсонщини щодо внесення змін до діючих договорів оренди землі у частині збільшення розміру орендної плати – до 8% нормативної грошової оцінки землі та зміни строку дії договорів оренди землі є незаконними», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus