Ринок «чорних» саперів не гарантує розмінування полів — фахівці

12 липня 2022 102 0
Ринок «чорних» саперів не гарантує розмінування полів — фахівці

В Україні розпочалися жнива і випадків, коли механізатори підриваються на мінах в полі, не поменшало. Іншою прикрою новиною є те, що в Україні почав розвиватися ринок «чорних» саперів.

Про це розповіли засновник сервісу Feodal Андрій Дем’янович та голова правління Асоціації саперів України Тимур Пістрюга у матеріалі «Розмінувати поля: час, гроші, ризики та чорний ринок саперів» на Latifundist.com.

Як розповів Андрій Дем’янович, заявку на розмінування полів офіційно приймає, зокрема, сервіс Military.feodal.online. Але є так звані «чорні» сапери, які пропонують дешеві послуги розмінування, наприклад, за тисячу доларів. 

Однак результат за сплачені кошти аграрій не отримує. На підтвердження цьому Тимур Пістрюга розповідає зі свого досвіду, що зустрічався з таким явищем на сході. 

«До нас зверталися аграрії: «Мені тут перевіряли поле, але там підірвався тракторист і тепер ніхто не хоче йти працювати. Ви можете по-швидкому перевірити ще раз?». В такому випадку, якщо дивитися з точки зору юридичної складової, чорні сапери не несуть ніякої відповідальності у сфері протимінної діяльності», — розповів він.

Зі слів Андрія Дем’яновича, є фермери, які сподіваються на фарт. 

«Я спілкувався з аграріями, в яких замінована техніка, вбиті робітники. Наприклад, в Гостомелі є сади, ймовірно, заміновані. В цьому бізнесі в сезон зайнято до 100-200 осіб. І бізнесмен розуміє, що не заганяти людей на роботу туди — це рівнозначно збереженню їх життя», — поділився він.

Андрій Дем’янович відмітив, що «нетерплячка» явище розповсюджене, адже кожен аграрій хоче чим швидше розмінувати поля, щоб надалі здійснювати діяльність. Адже через мінування полів багато хто не посіявся, а багато хто мав озимі, і це ще гірше. Бо озимі піднялися, нічого не видно. 

«Ми все ж таки сподіваємося на розуміння з боку фермерів. Ми не менш зацікавлені у швидкості цього процесу. Але є певні вимоги і процедура, яку ми маємо виконувати», — додав Тимур Пістрюга.

Однак, на сьогодні багато фермерів готові допомагати пальним, готелем, харчуванням, що пришвидшує процес розмінування, каже Андрій Дем’янович.

Нагадаємо, заявку на розмінування можна залишити у сервісі Military.feodal.online.

Читайте також: Стало відомо, скільки коштує розмінування фермерських полів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus