Названо ключові фактори при виборі насіння озимих

30 липня 2022 107 0
Насіння ріпаку
Kurkul.comНасіння ріпаку

Основним фактором, на який слід звертати увагу при виборі насіння озимих, є посуха. Про це розповів представник компанії «Лімагрейн Україна», директор сектору Центрально-Західного регіону Микола Романенко у матеріалі «Готуй сани влітку, а насіння озимих після жнив» на Kurkul.com.

Зокрема, на його думку, варто обирати сорти, які потребують менших ресурсів вологи.

«Передусім це ультраранні, ранньостиглі та окремі сорти середньоранньої групи. Наведу приклад на сортах озимої пшениці селекції Лімагрейн. Це такі сорти: Авеню, Алтіго, Арнова, Абсалон, ЛГ Айртон. Із середньоранніх сортів можливо Керамік, який придатний також для пізніх термінів сівби», — зазначив Микола Романенко.

З його слів, фермери намагаються компенсувати брак вологи пізніми термінами висіву озимих. Особливо, коли попередник соняшник, жнива якого стартують пізніше. Але враховуючи, якою посушливою і теплою була осінь кілька сезонів поспіль, це не завжди працює.

«Зазвичай життя сорту триває в середньому 4-5 років. У господарстві в залежності від площі необхідно висівати 2-3 перевірені сорти-фаворити. Додатково на невеликих ділянках бажано перевіряти ще 2-3 нових види. У результаті експерименту, можна замінювати один сорт на новий, або залишити сортовий склад без змін», — радить Микола Романенко. 

Тож, обираючи посівний матеріал, слід звертати увагу на:

  • потенціал продуктивності, якість урожаю;
  • стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища (зимостійкість, посухостійкість, стійкість до розтріскування стручків в умовах дощів, шквалів вітру);
  • інтенсивність росту в осінній період, відростання весною;
  • глибина закладання кореневої шийки;
  • стійкість до грибкових та вірусних хвороб.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus