Загарбники вивозять з окупованої частини України на росію насіння соняшника

29 липня 2022 241 0
Загарбники вивозять з окупованої частини України на росію насіння соняшника
Kurkul.com

російські окупанти почали вивозити з окупованого Сходу та Півдня не лише пшеницю, а й насіння соняшника. Про це йдеться у розслідуванні ВВС.

Як зазначається, у чатах WhatsApp для водіїв та підприємців-вантажоперевізників почалися з'являтися оголошення про пошук транспорту для вивезення насіння соняшника на росію з окупованої частини України.

«Супровід транспорту забезпечуємо. Боїв та прольотів немає, спокійно. Скрізь російські блокпости. Машини скрізь зеленою», — йдеться в оголошенні про вивіз соняшника з села Бунчуківка, яке зараз перебуває під контролем угрупування «ЛНР».

Аналогічні оголошення є й про вивіз зерна з окупованого Півдня України та окупованої частини Харківської області.

У чатах зазначають, що насіння не крадена, а «підконтрольне військово-цивільній адміністрації», яку призначили росіяни на окупованих територіях.

«Місцевих фермерів змушують реєструватися в окупаційній «військово-цивільній адміністрації» та продавати врожай за «індикативною» (тобто рекомендованою) ціною — наприклад, по 150 доларів за тонну соняшника, за ринкової вартості 600–700 доларів. У тих, хто не хотів реєструватися, продукцію відбирали, заявляючи, що «підприємство націоналізоване на користь Російської Федерації», — свідчать дані розслідування ВВС.

У росії «націоналізовану» продукцію везуть на олійнопереробні заводи у Воронезькій та Ростовській областях, а також на окупованій території України, наприклад, у Мелітополі.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus