На Прикарпатті відроджуватимуть вівчарство

5 вересня 2022 274 0
На Прикарпатті відроджуватимуть вівчарство

У Косівській територіальній громаді (Івано-Франківська обл.) планують реалізувати проєкт «Відродження вівчарства в Карпатському регіоні» в рамках Програми USAID «АГРО» (США). Про це пише gk.if.ua.

Мета проєкту — економічний розвиток громади за допомогою створення умов для самозайнятості населення у гірській місцевості.

«Ми поставили перед собою мету поліпшити добробут усіх населених пунктів, які увійшли до складу Косівської територіальної громади. Хочемо, зокрема, створити нові робочі місця, зменшити відтік місцевого населення на заробітки в інші краї та країни, поліпшити економічну та демографічну ситуацію у близькій і віддаленій перспективі», — зазначив косівський міський голова Юрій Плосконос.

Так, згідно з розрахунками проєкту, якщо починати з поголів’я 200 овець, то за чотири роки можна очікувати його збільшення до 16 тисяч.

«Буде створено приблизно 500 нових робочих місць. Розвиток вівчарства дасть велику кількість супутніх продуктів, залежно від того, яку породу овець будемо вирощувати — м’ясну чи молочну. Це, своєю чергою, сприятиме розвитку туризму — основної для нас галузі. Якщо ж молока, наприклад, буде багато, то його вистачить не тільки для туристів, а й для розвитку переробної галузі. Можемо виготовляти якісні сири», — додав Юрій Плосконос.

За попередніми розрахунками, утримання 50 овець дозволяє фермеру не їхати на роботу за кордон.

«Наразі зарубіжні партнери розробляють покроковий алгоритм роботи. До кінця року розрахують, скільки коштів потрібно для реалізації цього проєкту», — розповів міський голова.

Попередньо заплановано, що одному господареві дадуть 40 овець, а через два роки він має віддати 60, їх передадуть іншим фермерам. Поголів’я, яке фермер отримав на початку діяльності, залишиться у нього.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus