ООН наполягає на відновленні експорту російського аміаку через Чорне море

14 вересня 2022 364 0
Аміакопровід
Аміакопровід

ООН наполягає на тому, щоб росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море у спробі знизити світові ціни на добрива. Про це пише Forbes, з посиланням на Financial Times.

Так, дипломати ООН ведуть переговори з Києвом та москвою про повторне відкриття трубопроводу «Тольятті-Одеса», яким аміак — ключовий інгредієнт у виробництві нітратних добрив — проходить з росії до українського узбережжя Чорного моря.

Аміакопровід «Тольятті-Одеса»

Офіційна представниця ООН Ребека Грінспан, яка очолює цільову групу, підтвердила переговори.

«Переговори просуваються в правильному напрямку, і всі сторони на всіх рівнях докладають усіх зусиль для забезпечення позитивного результату», — сказала вона, додавши, що переговори продовжуються «в терміновому порядку» з метою запобігання «продовольчій кризі в глобальному масштабі» у найближчі роки.

Зазначається, що ця пропозиція є частиною угоди про продовольство та добрива, обіцяну росії в обмін на підтримку зернової угоди.

«Це дозволить російським партіям аміаку використовувати той самий морський коридор, яким перевозилося близько 3 млн тонн пшениці, кукурудзи та інших продуктів харчування з раніше заблокованих українських портів», — йдеться у матеріалі.

У разі успіху така угода дозволить щорічно відвантажувати з росії 2 млн тонн хімічного компонента на суму близько $2,4 млрд.

Нагадаємо, росія заявила, що може відмовитися від зернової угоди, яка спливає в листопаді. 

Формальна причина, яку озвучили в рф: вони не змогли вивести в рамках угоди жодного судна із продовольством. При цьому на їхнє продовольство санкції не поширюються, а їхні порти ніхто не блокував.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus