Аграрії Херсонщини вимагають, щоб аукціони на землю стартували з 3% від її вартості

3 березня 2016 79 0
Аграрії Херсонщини закликають Держгеокадастр виконувати закон
loda.gov.uaАграрії Херсонщини закликають Держгеокадастр виконувати закон

Аграрії Херсонщини закликають обласний Держгеокадастр виконувати закон: аукціони на землю починати з 3%, заявив заступник голови обласної ради Віталій Булюк, повідомляє прес-служба Херсонської облдержадміністрації.

«І там, де землі затребувані, хто дасть 8-10% — нехай дають», — сказав він.

Він додав, що депутати також звернуться у прокуратуру з приводу незаконного рішення Держгеокадастру по відсотку, з якого пропонують починати торги.

«Ми будемо вимагати, щоб аукціони стартували з 3% від вартості землі, тому що, коли сьогодні оголошують стартову ціну у 7%, багато аукціонів не відбувається. Велика кількість землі «гуляє». Ми отримали три листи від районних рад з вимогою прискорити процеси проведення аукціонів і з вимогою, щоб ці аукціони проходили у тих рамках, в яких люди готові заплатити гроші», — зазначає голова депутатської міжфракційної групи «Аграрії Херсонщини» Сергій Рибалко.

Він також акцентував увагу на тому, що у своєму листі Держгеокадастр рекомендує ставку 4% за землю на богарних і 8% — на зрошуваних землях. На думку депутата, тут теж виникають питання: є земля, яка тільки вважається зрошуваною, але не поливається. Крім того, люди, які вклали кошти у крапельне зрошення, не зможуть повернути свої інвестиції при високій ставці.

«Зрошувана земля — ​​це не дар Божий, він зверху ж не падає, це те, куди необхідно вкладати великі кошти, інвестиції», — зазначив голова міжфракційної групи.

Також він підтвердив, що на сесію обласної ради планується винести питання про недовіру в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Шапранову Ігорю.

«У питанні встановлення мінімальної ставки орендної плати на землю між Держгеокадастром і фермерами розуміння немає», — зазначив секретар постійної комісії обласної ради з питань земельних відносин та екології, член міжфракційного депутатського об'єднання «Аграрії Херсонщини» Ігор Йосипенко.

За його словами, коли мова йде про аукціони, дуже важливий процес змагання.

«Один фермер готовий платити 3%, інший — 3,5%, 4%, 8%, 12%. У чому проблема?», — додає депутат обласної ради.

Він нагадав, що близько 50% всіх аукціонів у минулому році в області не відбулося. Він також повідомив, що депутати мають намір провести моніторинг всіх земель, які не обробляються, порахувати збитки, ті кошти, які сьогодні держава недоотримує від орендної плати.

Виконано за допомогою Disqus