Україна збільшила експорт молочних продуктів до рекордного рівня

26 вересня 2022 926 0
Україна збільшила експорт молочних продуктів до рекордного рівня
Depositphotos

Україна поступово переходить від сировинної моделі економіки до продовольчої. Так, в умовах війни активніше розвивається експорт молочної продукції та виробництво м’яса, сфера альтернативних джерел енергії (біоетанол, біогаз, біометан), а також переробка зернових культур.

Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пише пресслужба Мінагрополітики.

«Форс-мажорний фактор війни прискорив нашу трансформацію. Дивлячись на результати роботи аграрного сектору за 7 місяців війни, ми бачимо, що вже точка неповернення в сировинну модель пройдена. Що це підтверджує? Перш за все, всі зрозуміли — аграрні виробники, фермери, що концентруватися на одній чи двох зернових олійних культурах є дуже ризикованим. І має бути однозначно диференціація», — зазначив він.

Так, за його словами, зростає експорт молочної продукції. За результатами серпня експорт молочної продукції показав рекордний показник за останні два роки. Подібне зростання очікується і надалі.

«Крім того, збільшується поголів’я промислового свинарства, птахівництва. Це пояснюється насамперед здешевленням кормів, і тренд на розвиток тваринництва продовжуватиметься й надалі», — додав Тарас Висоцький.

Також інвестиції спрямовуються в біоенергетику.

Ще один напрям, за його словами, — це глибша переробка зернових культур: виробництво борошна, готових макаронних виробів, амінокислот тощо. Такі проєкти також уже започатковані, але результат слід очікувати за два-три роки. 

Читайте також: У вересні лідером за експортом залишається кукурудза

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus