Стало відомо, чому падає ціна картоплі

21 жовтня 2022 166 0
Стало відомо, чому падає ціна картоплі
Depositphotos

В Україні триває збирання картоплі, що розтягнулося через дощову погоду. З огляду на це пропозиція цієї продукції над ринком різко збільшилася, а ціни почали знижуватися. Повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

На сьогодні ціна картоплі озвучується виробниками в межах 4-7 грн/кг ($0,11-0,19/кг), що в середньому на 16% дешевше, ніж тижнем раніше.

«При цьому купити картоплю високої якості в достатніх обсягах, як і раніше, нелегко, а ціни на неї озвучуються в максимальних межах цінового діапазону. Виробники, які мають у своєму розпорядженні таку картоплю, вважають за краще закладати її на зберігання, чекаючи цього року на позитивну динаміку цін у зимовий та весняний періоди», — пояснили аналітики.

Читайте також: Фермери продають моркву втричі дорожче, ніж торік

Водночас на ринку з’явилося дуже багато картоплі низької якості, яка не підлягає зберіганню. Фермери готові продавати її за низькою ціною, оскільки в іншому випадку їм доведеться зазнавати величезних втрат. На сьогодні картоплю невисокої якості можна придбати від 2 грн/кг ($0,05/кг).

Попри зниження цін сьогодні картопля в Україні пропонується до продажу фактично за такою самою ціною, що й рік тому.

Водночас за даними Мінфіну у роздрібних мережах вартість картоплі коливається в межах 8,16 грн/кг. Молоду картоплю продають за ціною 12,55 грн/кг.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus