Експерти розповіли, чи вигідно фермерам вирощувати малину

24 жовтня 2022 760 0
Експерти розповіли, чи вигідно фермерам вирощувати малину
Depositphotos

На фоні високих цін цього року кількість площ під малиною в Україні збільшилася. Про це йдеться у матеріалі «Чи важко перейти з технічних культур на ягідні: до яких інвестицій готуватися, ринок збуту та ціни» на Latifundist.com

Так, станом на початок жовтня ягоду приймають по 45-50 грн/кг (75 грн/кг на початку сезону). Хоча ціна і просіла у порівнянні з минулим роком, але навіть така ціна є прийнятною для виробника. Як і на виробництво зернових, цьогоріч дуже вплинула дощова осінь. А ще логістика, бо малина погано переносить тривалу дорогу.

Як зазначив фермер Василь Стадник, виробникам варто урізноманітнювати кількість ягідних культур на плантації, які мають попит на ринку, в тому числі вирощувати й нішеві культури, ціни на які стабільно привабливі. 

«Інвестиції у ягідництво виправдані і ця справа прибуткова, якщо до неї підійти професійно. Тоді й окупиться такий проєкт досить швидко. Не потрібно забувати за державні програми, а також гранти для підтримки фермерів від іноземних спонсорів», — говорить Василь Стадник.

У скільки ж обійдеться втілення такого проєкту в життя? Головний агроном бренду Tevittа Тетяна Стукало зауважує, що вирощування ягід завжди дорожче за вирощування зернових. І справа навіть не у посадковому матеріалі чи захисті рослин.

Найгострішими питаннями є пошук землі, яка може бути в оренді більше ніж на 10 років та встановлення зрошувальних систем, адже вирощування ягід неможливе без поливу. Наразі 1 га зрошувальної системи коштує близько €2,5-3 тис. Крім того, на деякі ягоди важливо ставити опори, шпалери, — а це серйозні капіталовкладення.

Якщо ж говорити про ягідні сади, то тут вкладень ще більше, а період врожаю чекати довше. Плодоношення у різних ягід відбувається по-різному, тому швидких грошей не варто чекати. Наприклад, полуниця це єдина ягода, яка може віддячити урожаєм на наступний рік. А малину варто чекати 2-3 роки.

Погоджується з нею і Василь Стадник. За його підрахунками витрати, наприклад, на 1 га малини обійдуться приблизно в 120 тис. грн. Середня врожайність — 8-10 т/га. Але зауважує, що капіталовкладення будуть залежати від технології вирощування, зокрема, розробки схеми захисту рослин. Вона не тільки допоможе ефективно захистити насадження, а й зекономити кошти.

Найбільша проблема малини — захворювання. Осіння малина менш вибаглива, а от літня має багато болячок і може навіть висохнути, якщо вчасно не обробити від грибкових захворювань.

«Водночас, технологія вирощування малини порівняно, наприклад, з вирощуванням яблук — менш затратна. Якщо яблуневий сад потрібно за сезон обробляти від шкідників і захворювань до 20-15 разів, то літню малину — до 7 разів, а осінню за бажанням. Звісно, якщо аграрій відмовиться від обробки, то ягода буде мілкою і неоднорідною», — пояснив Василь Стадник.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus