Аграрій розповів про недоцільність економії на добривах восени

29 жовтня 2022 896 0
Аграрій розповів про недоцільність економії на добривах восени
Depositphotos

У СТОВ Агрофірма «Ольгопіль» із Вінниччини на азотних добривах восени не економлять. Про це йдеться у матеріалі «Озимина з добривами і без: що обирають аграрії — врожай чи економію» на Kurkul.com.

Серед озимих у господарстві найбільшу частку займає пшениця. Під цю культуру на врожай 2023 р. виділили 1637 га, а під озимий ріпак — до 1000 га. 

«Наразі посівна кампанія озимини у нас добігає кінця. Далі розпочинається рісторегуляція, внесення гербіцидів та інсектицидів під озимий ріпак, а далі й підживлення озимої пшениці», —  розповів головний агроном господарства Іван Діхтяр.

Він зазначив, що господарство вирощує не лише товарне зерно, але й насіннєвий матеріал (АФ «Ольгопіль» є базовим господарством Інституту фізіології рослин генетики НААН України по виробництву насіння зернових культур — ред.). Тому добривам тут приділяють особливу увагу.

«Ми захищаємо посіви азотними добривами ще з осені й не економимо на цьому. Внесення добрив дозволяє рослинам у перших фазах розвитку уникнути проблем із хворобами чи шкідниками та направити всі зусилля на формування потужного стебла й кореневої системи задля майбутнього врожаю», — пояснив він. 

Агроном додав, що навесні озимину підживлюють у 3 етапи: до виходу рослин «в трубку», у фазі прапорцевого листка, перед виходом у колос, а коли озимі входять у фазу колосіння, вносять фунгіциди.

Якщо на добривах в АФ «Ольгопіль» не економили, це не означає, що кризи, спричиненої наслідками війни, не відчули. Тому почали експериментувати та шукати шляхи, як можна заощадити ресурси, зокрема паливні. Наприклад, запозичили у колег з Одещини технологію вертикального обробітку ґрунту. Такий лайфхак дозволив суттєво заощадити на осінній посівній кампанії та не відмовлятися від добрив під озимі.

Водночас на нашому Telegram каналі Я-Куркуль ми запитали фермерів «Чи відмовились ви від внесення добрив під час посівної озимих?». Таке ж питання було розміщено на Facebook-сторінці та сайті Kurkul.com. Своїм досвідом поділились майже 900 аграріїв.

У результаті 43% опитаних підтвердили, що відмовились від добрив, а 32% запевнили, що ні. Також деякі аграрії зазначили, що цьогоріч скоротили внесення добрив.

Читати за темою: Як забезпечити пролонгацію азотного живлення — пояснення експерта

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus