Аграрії нарощують експорт кукурудзи та пшениці зерновим коридором

28 жовтня 2022 478 0
Аграрії нарощують експорт кукурудзи та пшениці зерновим коридором
Kurkul.com

За 88 днів роботи «Зернового коридору» з України відбуло 397 кораблів із вантажем у 9 млн т. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Приріст обсягів вивезеної с/г продукції коридором останніми тижнями становить орієнтовно 1 млн т. 

Зокрема, за останні сім днів збільшилися обсяги поставок як кукурудзи, так і пшениці. 

Останньої експортовано 214,3 тис. т — це більше, ніж позаминулий тиждень, на 66 тис. т. Загальний обсяг поставок пшениці становить 2,6 млн т. 

Кукурудзи відвантажено 354 тис. т, що на 100 тис. т більше, ніж за тиждень до того. Всього кукурудзи вивезено Коридором 3,7 млн т. 

«Частка Африки в загальній структурі відвантажень пшениці становить 25,16%. До країн, які потерпають від гуманітарної кризи, вивезено 23% пшениці. У рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН з українських портів відбуло 6 кораблів зі 190 080 тонн вантажу», — повідомили у Мінагрополітики.

Нагадаємо, за словами народного депутата України, секретаря комітету з питань аграрної та земельної політики Івана Чайківського, зерновому коридору немає альтернативи, але сама угода потребує трьох ключових поправок.

«За умовами підписаних угод зерновий коридор діє протягом 120 днів. Тобто лише для того, щоб у плановому режимі експортувати українське зерно поточного врожаю, зернову угоду потрібно продовжити ще мінімум двічі. Формально така можливість існує — автоматичне продовження, якщо сторони не мають претензій. На жаль, на практиці ця норма не працює. За останні два місяці росія вже кілька разів погрожувала розірвати угоду. Тобто фактично щоразу угоду потрібно буде укладати заново. Виходом із цієї ситуації є пролонгація дії зернового коридору до півроку чи року, про що вже заявили представники Туреччини. Сподіватимемося, що їхню ініціативу буде реалізовано», — зазначив Іван Чайківський.

На думку нардепа, слід добиватися також розширення дії зернової угоди на Миколаївський морський порт.  

Читайте також: АМПУ впроваджує е-чергу для кораблів, що слідують зерновим коридором

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus