Закупівельні ціни на курячі яйця стабілізувались

30 жовтня 2022 9454 0
Закупівельні ціни на курячі яйця стабілізувались

Закупівельні ціни на тендерах на курячі яйця стабілізувалися. Як і очікувалось, зростання майже зупинилось — наразі ціна становить 60,1 грн за 1 десяток. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Як зазначається, виробники відновлюють поголів’я птиці задля забезпечення попиту і стабілізації ринку.

«Орієнтовно до кінця року посадять як мінімум +6,5 млн шт. птиці, що на 35-40% більше у порівнянні до поголів’я вересня. Від моменту посадки до старту повноцінного знесення яєць проходить 150 днів (5 місяців). То ж, можемо очікувати зниження ціни до економічно обґрунтованої. Ми вийшли на цінове плато, а коли збільшиться поголів’я курей-несучок, очікуємо на зниження ціни», — зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Він додав, що на зростання ціни вплинув сезонний попит, значне скорочення поголів’я курей та падіння виробництва, через військові дії підприємства значно скоротили або взагалі припинили свою діяльність. Через війну було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняку птиці.

Так, найбільший відсоток падіння виробництва зафіксований у квітні 2022 р. Тоді було вироблено 3 780 млн яєць що на 17,3% менше за виробництво у квітні 2021 р. (4 573 млн штук). У вересні темп падіння зменшився, було вироблено 9 295 млн яєць, що на 15,7% менше, ніж за вересень 2021 року.

Нагадаємо, на початку 2022 р. середня вартість яєць була на рівні 35 грн. У лютому-березні яйця в середньому коштували 33-34 грн за десяток.

Навесні яйця різко впали в ціні — до 24,8 грн та 19,39 грн за десяток у квітні та травні відповідно.

Влітку яйця продовжували дорожчати. У серпні середня вартість десятка коливалась в межах 28 грн. Водночас експерти прогнозували різке зростання ціни до 40 грн. Через рекордне зменшення виробництва цієї продукції, а також тривалий тиск НАБУ на Ukrlandfarming.

Вже у вересні яйця подорожчали у середньому до 35 грн. А в жовтні їхня вартість зросла майже вдвічі — до 60 грн за десяток (+71%).

Після того, як вартість яєць підскочила майже до 80 грн за десяток, Антимонопольний комітет почав перевірку щодо суттєвого здорожчання.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus