На ранніх посівах озимої пшениці відмічається наростання хвороб

31 жовтня 2022 212 0
На ранніх посівах озимої пшениці відмічається наростання хвороб
Kurkul.com

Агрокліматичні умови кінця жовтня (зниження температури повітря в нічні та денні години, приморозки на поверхні ґрунту, в південних та західних регіонах дощ) сприяли розвитку та шкідливості злакових мух, попелиць, хлібних блішок у посівах озимих зернових колосових культур. Про це свідчать дані звіту Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану рослин.

Заселеність озимини цими комахами становить 15-55% обстежених площ.

Окрім того, на ранніх розкущених посівах озимої пшениці відмічається наростання хвороб, де на 5-25% обстежених площ борошнистою росою, септоріозом, кореневими гнилями уражено 2-6% рослин у господарствах Волинської, Закарпатської, Дніпропетровської, Житомирської, Тернопільської, Хмельницької та Черкаської областей. 

У західних областях на ранніх посівах озимого ячменю відмічено розвиток гельмінтоспоріозу, яким охоплено 2-5% рослин на 2-16% площ.

В агроценозі озимого ріпаку на 2-17% рослин шкодять несправжні гусениці ріпакового пильщика, хрестоцвіті блішки, гусениці різних віків совок, біланів. На 6-47% площ лісостепових та поліських, осередково степових (Дніпропетровська, Миколаївська обл.) областей 2-10% рослин ріпаку хворіє на пероноспороз, альтернаріоз, борошнисту росу, циліндроспоріоз, фомоз, білу плямистість. Подекуди в господарствах Чернівецької області на 0,5-1% рослин виявляли кореневі гнилі. 

Повсюди на площах сільськогосподарських культур спостерігається вертикальна міграція дротяників і несправжніх дротяників, личинок хрущів у нижні шари ґрунту. Залежно від його складу фітофаги перебувають на глибині 12-40 см, також спостерігається живлення шкідників корінцями злакових бур’янів, коренеплодами.

Читайте також: Через надмірну вологу на озимому ріпаку активізувався небезпечний шкідник

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus