Вінниччина лідирує за врожайністю та площею молодих садів

4 березня 2016 106 0
В українських яблуках показники поживних речовин у 2-3 рази більші, ніж в інших
familyspace.ruВ українських яблуках показники поживних речовин у 2-3 рази більші, ніж в інших

Упродовж багатьох років Вінниччина лідирує в Україні за обсягами виробництва плодово-ягідної продукції, врожайністю та площею молодих садів, повідомив генеральний директор корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк, пише «Урядовий кур’єр».

За його словами, В українських яблуках показники поживних речовин у 2-3 рази більші, ніж в інших. Такого унікального клімату і землі для вирощування яблук, як в Україні, особливо у Вінницькій, Хмельницькій і Чернівецькій областях, в Європі майже ніде немає.

«В Європі великий попит має яблуко грені сміт (зелене, як наше симиренка), і у наших садах воно є. Прекрасний сорт фуджі, який знає весь світ, ми теж його вирощуємо, а також глостер, гала, айдаред, чемпіон. Звісно, з’являються нові сорти, але рік-два, і вони вже у нас. Багато саджанців ми закуповуємо за кордоном», — зазначив Анатолій Семенюк.

З його слів, технологія догляду така сама, як в Європі. Різниця у тому, що там клімат вологіший, тож, наприклад, у Польщі змушені майже втричі більше обприскувати дерева пестицидами, у тому числі проти грибкових захворювань, ніж на Поділлі.

«До речі, українські садоводи використовують імпортні отрутохімікати. Вітчизняна промисловість може похвалитися мало чим, хіба що препаратом «30», якіснішим і дешевшим від імпортних аналогів. А якби був широкий їхній спектр, то гроші залишалися б у своїй державі. Лише вінницькі садоводи за сезон використовують фунгіцидів та інсектицидів на десятки млн грн, — повідомив він.

Також він зауважив, що зросло податкове навантаження на сільськогосподарських товаровиробників, окрім того, виникають проблеми там, де їх не мало б бути.

«Ринок електроенергії монополізований, складний і корумпований. Для виробників електрика щокварталу дорожчає. А щоб власним коштом збудувати трансформаторну підстанцію, лінію електропередач і підключити нові потужності, зокрема холодильник для зберігання фруктів, треба сім кругів пекла пройти», — запевнив він.

Швидше знайдуть нові ринки збуту ті області, де садівничі господарства тримаються купи і зберегли об’єднавчу структуру, як, наприклад, у Вінниці, Чернівцях, Миколаєві, підсумував Анатолій Семенюк.

Виконано за допомогою Disqus