Експерти назвали причини росту світових цін на зернові

8 листопада 2022 1353 0
Експерти назвали причини росту світових цін на зернові
Kurkul.com

Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО) повідомила у новому звіті, що у жовтні світові ціни на продовольство загалом були стабільними. Зростання Індексу цін на зернові супроводжувалося падінням індексів цін на рослинні олії, молочну продукцію, м'ясо та цукор.

За цей місяць індекс цін на зернові ФАО зріс на 3%. Світові ціни на пшеницю зросли на 3,2% — головним чином через невизначеність навколо Чорноморської зернової ініціативи, а також перегляд у бік зниження обсягів поставок у Сполучених Штатах Америки.

У порівнянні з вереснем світові ціни на фуражні зернові зросли на 3,5%; причому ціни на кукурудзу зросли ще більше, що було зумовлено менш сприятливими перспективами врожаю у Сполучених Штатах Америки та країнах Європейського союзу, а також дефіцитом опадів під час посівної кампанії в Аргентині та невизначеністю перспектив експорту з України.

У жовтні під впливом зростання цін на кукурудзу також зросли на 3% ціни на сорго. А світові ціни на ячмінь зросли незначно (0,3%), чому сприяло зростання пропозиції у світі через поліпшення перспектив врожаю у країнах Європейського союзу.

Світові ціни на рис зросли на 1%.

Водночас індекси цін на іншу продукцію впали. Зокрема:

  • індекс цін на олії ФАО знизився у жовтні на 1,6%;
  • на молочну продукцію — на 1,7%;
  • на м'ясо — на 1,4%;
  • на цукор — на 0,6%.

Читайте також: Пізній посів озимої пшениці: чи буде врожай в сезоні 2023

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus