В Україні зможуть утилізувати фальсифіковані пестициди

17 листопада 2022 100 0
В Україні зможуть утилізувати фальсифіковані пестициди

Парламент проголосував за законопроєкт №4548 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами». Повідомляє Agropolit.com.

Документ відправили на підпис президенту.

Як пояснив радник міністра Кабінету міністрів України Сергій Глущенко, законопроєкт «наводить лад» з повноваженнями органів державної влади щодо поводження із фальсифікованими пестицидами.

Законопроєктом передбачається:

  • зміна вимоги до упаковки та маркування пестицидів і добрив;

«Вони повинні будуть бути такими, щоб мінімізувати ймовірність їх помилкового прийняття за харчовий продукт, напій, лікарський засіб та корм. Це європейська вимога, яка тепер захищатиме інтереси українських споживачів».

  • остаточне впровадження електронного реєстру пестицидів і добрив;
  • скасування регулювання «спеціальних сировинних зон»;
  • заборону на самостійний імпорт пестицидів фізичними особами.

«Фізичні особи відтепер будуть мати доступ виключно до тих пестицидів і добрив, що пройшли державну реєстрацію в Україні і які законно розміщено на українському ринку». 

Також із Закону «Про пестициди і агрохімікати» буде видалено все регулювання, яке стосується харчових продуктів.

«Для регулювання цього питання вже давно є профільне (спеціальне) законодавство, засноване на європейських правилах. Тому вимоги до «пестицидів» і «харчових продуктів» будуть регулюватися окремо один від одного, і за допомогою різних Законів», — розповів Сергій Глущенко.

Також, за його словами, головна зміна законопроєкту це можливість вилучення та знешкодження фальсифікованих добрив та пестицидів.

«Фальсифіковані пестициди і добрива буде дозволено вилучати, утилізувати, знищувати та знешкоджувати. Як це не дивно, але всі 27 років свого існування Закон «Про пестициди і агрохімікати» не давав відповіді на просте питання, що робити інспекторам з виявленими фальсифікованими пестицидами і добривами? Тому є шанси, що завдяки прийнятому Закону на ринку пестицидів і добрив таки стане більше порядку», — підсумував Сергій Глущенко.

Читайте також: Місія здійсненна, або Чи реально внести азотні добрива зі 100% ефектом

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus