Фахівці пояснили, як обирати гібриди кукурудзи за показником ФАО

1 грудня 2022 772 0
Фахівці пояснили, як обирати гібриди кукурудзи за показником ФАО
Kurkul.com

Для отримання високого врожаю зерна перед купівлею насіння необхідно враховувати багато чинників, одним із основних є вибір ФАО гібридів. Про це розповіли фахівці агродепартаменту LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

Експерти зазначають, що серед чинників, на які слід звернути увагу, є такі:

  • напрям використання;
  • потенційна врожайність;
  • стійкість до хвороб;
  • технологія обробітку ґрунту (no-till, мінімальний обробіток чи оранка);
  • можливість забезпечення збалансованим живленням;
  • густота посівів.

«А одним з основних факторів вибору є ФАО. З його допомогою можна обрати групу стиглості гібрида кукурудзи для кожного регіону з урахуванням розподілу за тривалості вегетації й сум середньодобових активних і ефективних температур, необхідних для повного дозрівання культури. Чим менше значення ФАО, тим раніше рослини дозрівають та швидше віддають вологу», — пояснили фахівці.

За їх словами, це має велике значення при вирощуванні гібридів на зерно. Гібриди з пізнім ФАО мають вищий генетичний потенціал по врожайності, ніж ранньостиглі, та дають кращий врожай.

«Тож при виборі гібридів за показником ФАО потрібно враховувати суму активних температур конкретного регіону та потенціал поля. Наприклад, гібриди із меншим ФАО (UNI3510 (ФАО 220), UNI310 (ФАО 260) та UNI3410 (ФАО 290) більш придатні до раннього посіву при нижчих за оптимальні температурах ґрунту. З високим ФАО обираємо переважно гібриди в зоні, де достатньо суми активних температур, а також запасу вологи в ґрунті (UNI3511/EXPH003 (ФАО 440), EXPM017 (ФАО 440)», — зауважили фахівці агродепартаменту.

Якщо ж обрати гібрид із зависоким ФАО, це може призвести до певних проблем:  

  • можна отримати недозапилення качана, а це призведе до недобору врожаю;
  • при значних площах під гібридами із високим ФАО є ризик отримання врожаю із цих гібридів з вищою вологістю зерна, особливо в вологий рік, порівняно з гібридами з невисоким ФАО.

Тому експерти наголошують, що оптимальним варіантом для господарств є використання гібридів із різними ФАО.

Читайте також: Фахівці розповіли, на що звертати увагу при виборі гібридів кукурудзи

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus