Реклама

За сезон з вівці можна заробити до $2 тисяч на переробці молока

11 грудня 2022 197 0
За сезон з вівці можна заробити до $2 тисяч на переробці молока

Заробіток тваринників на вівцях напряму залежить від інвестицій. Водночас з однієї вівці за сезон можна заробити до $2 тис. на переробці молока. Про це розповів голова «Асоціації вівчарів» Василь Стефурак в матеріалі «Вівчарство може розв'язати проблему замінованих територій» на Kurkul.com.

«Порахуймо — вівця не потребує жодного опалення, що зараз є найдорожчим ресурсом. До їжі тварини також невибагливі — це сіно з домішками зерна, силосу чи комбікорму. За умов мінімальних витрат на утримання, одна овечка при добрій роботі дає чистий прибуток за м’ясо $200. Але це тільки м’ясо, виробництво якого не потребує значних інвестицій. Ти просто годуєш баранчиків, які народились навесні, восени їх продаєш і отримуєш свої гроші», — пояснив вівчар. 

Водночас він зазначив, що вівця це не лише м’ясо.

«Ми можемо мати й молочну продукцію. Але ця віха, на відміну від першого напрямку, вимагає капіталовкладень. Це і цехи для зберігання, і безконтактне доїння, і сертифікація. Тому ми бачимо, який мінімальний заробіток, а максимально тут все залежить від можливостей», — пояснив Василь Стефурак.

Читати за темою: Василь Стефурак: Повномасштабна війна дала стусана вітчизняному вівчарству

За його словами, заробіток залежить від інвестицій.

«Якщо ви маєте достатньо землі для випасу та заготівлі сіна тисячі голів, то є сенс задуматись про інвестиції у переробку. Для виготовлення 1 кг овечого сиру потрібно 3 л молока. Хороша вівця, при хорошому догляді буде давати якраз 1 кг сиру на день. Його ціна коливається від 300 до 500 грн/кг. З сиру можна виготовити бринзу. Її вартість вже стартує від 600 грн/кг. Значить за місяць вівця принесе 15 тис. грн доходу. А якщо врахувати, що вівця доїться 5 місяців, то за цей період ви приблизно отримаєте $2 тис.», — порахував Василь Стефурак.

Також він додав, що попит на вітчизняну продукцію з овечого молока дуже великий і її практично неможливо купити.  

«Зараз мода на крафтову продукцію, але у вівчарстві це невеликі фермери, які виготовляють вдома, продають або з рук, або в невеликих магазинах. Великих переробних підприємств немає. І в цьому є провина держави, яка не хотіла підтримувати цю галузь, і людей, яким легше було їхати за кордон на заробітки, ніж працювати вдома», — підсумував голова Асоціації.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама