З відкриттям ринку землі з’явиться новий клас активу — експерт

7 березня 2016 91 0
Вільний ринок землі має бути?
newsradio.com.uaВільний ринок землі має бути?

Якщо мораторій на продаж землі знімуть, то всі «видихнуть» і проблеми зникнуть, таку думку в інтерв'ю Аgropolit.com висловив голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Ігор Білоус.

За його словами, вільний ринок землі має бути.

«Спокійно зможемо продавати сільськогосподарські землі держпідприємств через аукціон. Якщо відкриється ринок землі, то у нас з’явиться новий клас активу, який може бути і заставою у банку. Це де-факто – гроші: $100-1000/га. Інше питання — хто має претендувати на купівлю і чи буде заборона для іноземців», — сказав він.

За його словами, сьогодні держпідприємства мають право користуватися цією землею. Коли воно переходить у приватну власність, з нею переходить і право власності користування – але вже на підставі договору оренди.

«Що ми бачимо сьогодні? Наприклад, державна земля під ОПЗ — 250 га. Підприємство користується нею на підставі сплати незначних грошей до місцевого бюджету. Щойно воно отримає приватного власника, то ця земля здаватиметься в оренду підприємству міською радою м. Южне за іншою ціною. Ми попросили цю раду визначили приблизну вартість оренди», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus