Господарство з Вінниччини скоротило площі під цукровим буряком на користь озимих

15 грудня 2022 68 0
Господарство з Вінниччини скоротило площі під цукровим буряком на користь озимих
Kurkul.com

Для СТОВ АФ «Ольгопіль», яке знаходиться на Вінниччині, ще кілька років тому цукровий буряк був стратегічною культурою. Площа під ним займала щонайменше 1000 га. Однак через низку економічних причин, зокрема, падіння ціни на цукор, було прийняте рішення скоротити вирощування солодкого кореню на користь озимих культур. 

Про це йдеться в матеріалі «Руйнуємо міфи про прибутковість цукрового буряку» на Kurkul.com.

«Під цукровий буряк ми виділили 85 га. Посіяли два гібриди французької селекції, які вирощуємо вже другий рік поспіль. Форма кореня і потенціал врожаю задовольняють. Минулого року ми отримали 60 т/га, а цього — 74 т/га. Така врожайність приносить лише задоволення», — розповів головний агроном господарства Іван Діхтяр.

Він наголосив, що цукровий буряк дуже вимоглива культура та потребує особливих підходів. При вирощуванні необхідно витримувати «харчовий режим» та своєчасне підживлення. На початку вегетації рослин в господарстві обов’язково проводять розпушування міжряддя та підживлюють аміачною селітрою. Також дотримуються сівозміни. 

«Нам цікаво вирощувати ці коренеплоди, бо коли експериментуєш і бачиш результат, то відчуваєш свій професіоналізм. Цукровий буряк для аграріїв «вищого пілотажу». Саме тому — це улюблена культура нашого директора Павла Каленича», — додав Іван Діхтяр. 

Господарство реалізовувало коренеплоди на Крижопільський цукровий завод, звідки отримує цукор. Вартість його за тонну склала 27 тис. грн. 

«Ціна буряку відповідає тим затратам і собівартості вирощування, які є в цьому році. Ми обмінюємо коренеплоди на цукор, щоб роздавати пайовикам. У наступному сезоні збільшувати площі не плануємо, але й не відмовимось від вирощування. Вінниччина має вберегти статус «цукрового Донбасу», адже кожен четвертий кілограм цукру в Україні звідси», — підсумував агроном.

Читати за темою: Експерти прогнозують подорожчання цукру із буряків нового врожаю

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus