Руйнуємо міфи про прибутковість цукрового буряку

Руйнуємо міфи про прибутковість цукрового буряку

14 грудня 2022 2907 0

Цукровий буряк — культура вибаглива. Побутує думка, що на його вирощування потрібно у 2 рази більше інвестицій, аніж на вже вподобані фермерами пшеницю чи сою. Тому аграрії оминають ці коренеплоди десятими дорогами, вважаючи, що прибутку тут не отримати. Але чи дійсно це так: чи можна заробити на цукровому бурякові?

В сьогоднішньому матеріалі Kurkul.com підбиває підсумки сезону цукрового буряку 2022 — ми розкажемо про те чи критично зменшився врожай, якої врожайності коренеплоду вдалось досягти та чи стала ця культура прибутковою.

Солодка статистика

Згідно з останніми даними Мінагро, станом на 8 грудня в Україні викопано 8,9 млн т цукрових буряків з площі 176,7 тис. га. Наразі буряк зібрано з 98% площ. Відтак середня врожайність цьогоріч склала 5,02 т/га. «Багато це чи мало?» — запитаєте ви. Тому, щоб зрозуміти ситуацію, порівняймо врожайність та врожай минулих сезонів.

Очікувано, що через внутрішню ситуацію, посівні площі, а в результаті й загальний врожай, зменшились. Цьогорічну врожайність цукрового буряку можна характеризувати, як високу. Вона майже досягнула рекордного показника за останні 5 сезонів, який був у 2018 р.

«На врожай найперше впливають кліматичні умови. В сезоні спостерігалась недостатня кількість опадів у Центрі України, а на Заході — навпаки. Але врожайність вдалось отримати хорошу. Показники на рівні минулого року, навіть може дещо кращі», — прокоментував аналітик НАЦУ «Укрцукор» Назар Михайловин.

В порівнянні з минулим роком загальний врожай зменшився на понад 2 млн т. Таке скорочення пов’язане зі зменшенням площ орієнтовно на 50 тис. га.

Погляньмо, в яких областях знизилась кількість ділянок під цією культурою.

 

Як бачимо, в тих областях, які раніше були лідерами з вирощування, площі під цукровим буряком істотно зменшились. Натомість на Заході, а саме у Львівській, Тернопільській та Рівненській обл., кількість ділянок під цією культурою зросла. На Житомирщині та Чернігівщині площі скоротились у 2 рази, а на Харківщині, Донеччині, Івано-Франківщині та Дніпровщині буряк взагалі не висаджували. Стрімко, майже у 4 рази, скоротились площі під солодким буряком на Київщині.

Щодо прогнозів на наступний сезон в асоціації «Укрцукор» такою інформацією не володіють.

«Зараз важко назвати цифри. По-перше, через конфіденційність, а по-друге, все буде залежати від бойових дій і ситуації в країні», — наголосив Назар Михайловин. 

Підсумовуючи, можна сказати, що війна вплинула на врожай цукрового буряку. Як бачимо зі статистики, на сході та півночі країни, де у час висадки культури було «дуже гаряче», площі різко скоротились. Зменшились вони й загалом по країні. Звичайно, можна було б скинути все низхідну тенденцію  щодо вирощування коренеплоду. Але, ні — в попередні сезони її не було. Останні 3 роки кількість ділянок під буряком була практично однаковою. Але знову ж, це тільки цифри. Ми ж звернулись за коментарями до аграріїв та запитали їхню думку щодо цукрового сезону 2022. Для точності ми взяли коментарі господарств з невеликими, середніми та великими площами.

«Цукровий буряк — це культура для аграріїв «вищого пілотажу»

Для СТОВ АФ «Ольгопіль», яке знаходиться на Вінниччині, ще кілька років тому цукровий буряк був стратегічною культурою. Площа під ним займала щонайменше 1000 га. Однак через низку економічних причин, зокрема, падіння ціни на цукор, було прийняте рішення скоротити вирощування солодкого кореню на користь озимих культур. 

«Під цукровий буряк ми заклали 85 га. Посіяли два гібриди французької селекції, які вирощуємо вже другий рік поспіль. Форма кореня і потенціал врожаю задовольняють. Минулого року ми отримали 60 т/га, а цього — 74 т/га. Така врожайність приносить тільки задоволення», — розповів головний агроном господарства Іван Діхтяр.

Іван Діхтяр, головний агроном СТОВ АФ «Ольгопіль»

Він наголосив, що цукровий буряк дуже вимоглива культура та потребує особливих підходів. При вирощуванні необхідно витримувати «харчовий режим» та своєчасне підживлення. На початку вегетації рослин в господарстві обов’язково проводять розпушування міжряддя та підживлюють аміачною селітрою. Також дотримуються сівозміни. 

«Нам цікаво вирощувати ці коренеплоди, бо коли експериментуєш і бачиш результат, то відчуваєш свій професіоналізм. Цукровий буряк для аграріїв «вищого пілотажу». Саме тому — це улюблена культура нашого директора Павла Каленича», — додав Іван Діхтяр. 

Читайте також: Всі можливості для фермерів на одному сайті або Інструкція для фермерів по роботі з ДАР

Господарство реалізовувало коренеплоди на Крижопільський цукровий завод, звідки отримує цукор. Вартість його за тонну склала 27 тис. грн. 

«Ціна буряку відповідає тим затратам і собівартості вирощування, які є в цьому році. Ми обмінюємо коренеплоди на цукор, щоб роздавати пайовикам. У наступному сезоні збільшувати площі не плануємо, але й не відмовимось від вирощування. Вінниччина має вберегти статус «цукрового Донбасу», адже кожен четвертий кілограм цукру в Україні звідси», — підсумував агроном.

«Для тих хто займається цукровим буряком — цей сезон був дуже прибутковим» 

В господарстві ТзОВ «Україна-Баїв» цьогоріч під цукровий буряк виділили 399 га, що на 100 га більше, ніж роком раніше. Коренеплід посадили в заплановані терміни, хоча виникали деякі проблеми з насінням. Закінчили висаджувати 31 березня.

«Насіння, яке було законтрактоване, доставляли невчасно, бо в країні були проблеми з логістикою. Було таке, що вже сівалка в полі, а ми шукали насіння. Щодо хвороб, то у нас розроблена власна схема захисту, якої ми чітко дотримуємось. Бо 4 роки стрімко поширювався церкоспороз. Тому ми страхуємось і застосовуємо чотириразовий обробіток від цієї хвороби і заодно убезпечуємось від інших», — розповів агроном господарства Олександр Безух.

Олександр Безух, агроном господарства ТзОВ «Україна-Баїв»

В результаті вдалось вийти на врожайність в 75 т/га. При цьому цукристість становила 17%.

«Викопали буряк також в заплановані строки. Звичайно в один момент пішли дощі і графік дещо збився. Але заводи забирали у нас сировину з-під коліс. Тобто ми копали в дощ буряк, а вони зразу перевантажували й вивозили. Так ішла робота», — поділився представник «Україна-Баїв».

Читайте також: Дефіцит енергії в агросекторі — як фермери здобувають енергонезалежність

З його слів, в наступному сезоні в господарстві висаджуватимуть приблизно 400 га цукрових буряків. До того ж Олександру настільки подобається ця культура, що він вирощує щорічно близько 15 га на власних ділянках. 

«Завдяки хорошому врожаю та цукристості, ми вийшли на 100% прибутковість. Для тих хто займається цукровим буряком серйозно, має хороші площі, непогану врожайність, то цей сезон дуже прибутковий», — підсумував він. 

«Аграрії, які колись відмовились від цукрового буряку, думають про повернення до цієї культури» 

Також ми поговорили з представником компанії-флагмана ринку — ПП «Західний Буг». Там цьогоріч під цукровий буряк виділили понад 15 тис. га. До того ж господарство прийняло рішення в сезоні 2022 збільшити площі на 10-12% у порівнянні з 2021 роком. 

«Висаджування відбулось більш-менш в оптимальні терміни. Ми закінчили в перших числах травня, хоча планували значно раніше. Були певні ризики щодо постачання від виробників необхідних об’ємів препаратів, але все якось вирішилось», — прокоментував заступник головного агронома господарства Дмитро Костарєв.

З його слів, цей сезон не був дуже проблематичним щодо захворювань. Тиск типового церкоспорозу був значно нижчим. Були певні проблеми з забур’яненістю, але вони не вплинули на розвиток рослин.

«Проблеми виникли з вибиранням буряків, оскільки почались інтенсивні дощі. Тому копати планували до початку грудня з подальшим вивозом на завод. Середня врожайність цьогоріч орієнтовано 57 т/га, з виходом цукру 10 т/га. В порівнянні з минулим роком це трошки краще, а з позаминулим — значно краще», — підсумував агроном. 

Дмитро Костарєв, агроном  ПП «Західний Буг»

Компанія має сталі контракти з Радехівським цукровим заводом, тому весь врожай коренеплодів збуває туди. В цьому році ціна цукрових буряків склала 1500-1600 грн/т, що майже у 2 рази вище ніж торік.

«Рентабельність в цьому сезоні досить висока. Тому що логістика суттєво знизила прибутковість інших культур. А для цукрового буряка вона залишилась досить таки сталою. Всі заводи в межах досяжності й проблем зі збутом нема. Тому всі хто колись мав справу з цукровим буряком, дивляться, щоб повернутись до цієї культури. Звісно, що витрати на вирощування у 2 рази вищі від типових культур, але прибутковість буряку також зростає», — поділився думкою Дмитро Костарєв.

Відтак в господарстві на наступний рік заплановано висаджувати буряк на площах в  межах 15 тис. га.

Тож, цукровий сезон на фінішній прямій. Аграріям залишилось викопати коренеплоди з менш як 3% запланованих площ. Попередні цифри врожаю очікувано менші, адже війна внесла свої корективи в кількість посівних площ. Втім загальний врожай зменшився на 2 млн т, що не є критично. 

Опитані нами фермери розповіли, що цього річ від вирощування цукрового буряку можна було отримати хороші заробітки. Ключову роль в цьому зіграла відсутність проблем з логістикою. Тому прогнозується, що деякі фермери повернуться до цієї культури. З вірою в ЗСУ аграрії вже почали контрактувати насіння на цукровий сезон 2023.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus