Незібраній кукурудзі загрожує вилягання

15 грудня 2022 567 0
Незібраній кукурудзі загрожує вилягання
Depositphotos

Збирання кукурудзи взимку є звичайною практикою в Україні, що зазвичай не викликає занепокоєння з боку аграріїв. Але цього року осінні погодні умови ускладнили жнива та призвели до нової проблеми — вилягання посівів. Про це розповів Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, пише SuperAgronom.com.

«В багатьох виданнях пишуть, що кукурудзу не варто збирати взимку через те, що вона більше пошкоджується шкідниками і хворобами, якість зерна втрачається. Але аграрії вимушені збирати в пізні терміни, оскільки до цього заважали інтенсивні опади і обстріли в окремих регіонах. Крім того, підвищена вологість зерна. Більшість аграріїв через це вимушені збирати кукурудзу в зимовий період», — повідомив він.

Фахівець додав, що низька вартість продукції теж змушує аграрія подумати, чи варто збирати кукурудзу зараз, коли ціна на сушіння надмірно висока, а ціна на вирощену продукцію надмірно низька.

Умови цього року призвели до вилягання посівів. Сергій Авраменко пояснює це коливанням нічних та денних температур та явищами, як опади, тумани, роса, зміна температур з мінусових до плюсових. Вегетативна маса починає заново набирати вологу, маса качанів збільшується, внаслідок чого рослини починають ламатися і падати. Сприяють зламуванню стебел сильні вітри.

Сергій Авраменко відмітив, що вилягання спостерігається навіть на стійких до явища гібридах кукурудзи та унеможливлює процес збирання.

«Що потрібно робити? Зайдіть у свої поля та подивіться, в якому стані знаходяться посіви. Якщо ви помітили в себе вилягання, то в першу чергу збирайте саме ці поля і ті, де присутні сильні вітри», — рекомендує фахівець.

За його словами, через вилягання кожного дня втрачається декілька відсотків врожайності.
Качани, які впали, комбайн підібрати не зможе і вони залишаться в полі.

Нагадаємо, станом на 8 грудня аграрії намолотили 17,2 млн т кукурудзи з площі 2,8 млн га (66%), при середній врожайності 6,2 т/га. Третина врожаю ще залишається в полі.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus