Пасічник з Миколаївщини поділився досвідом налагодження експорту меду до Нідерландів

30 грудня 2022 1723 0
Пасічник з Миколаївщини поділився досвідом налагодження експорту меду до Нідерландів
Depositphotos

Бджоляр із Миколаївщини Дмитро Мітковський ще на початку війни через обстріли втратив складські запаси рамок, вощини, тару для збирання меду та обладнання для відкачування. Про це пише honeyprice.ua.

Частину обладнання вдалося зберегти та перевезти до іншого району Миколаївської області, подалі від бойових дій. Бджоляр відновив органічну медову ферму «Медівниця». Нині його пасіка налічує 80 вуликів.

«Війна не змогла забрати у мене любов до бджіл. Попри втрати, ми продовжуємо працювати», — розповів пасічник.

Улітку цього року бджоляру вдалось налагодити експорт меду до Нідерландів.

Завдяки спеціалістам Проєкт USAID «Економічна підтримка України» Дмитро отримав консультації щодо ведення експортної діяльності, знайшов компанію-переробника, яка підготувала мед до експорту. А також оформив необхідні дозволи, отримав сертифікат з німецької лабораторії щодо якості меду та експортував свою продукцію до Нідерландів.

«Бджолярі часто не хочуть займатися оформленням документів, бо це довго та дорого. Але, пройшовши один раз, ти знаєш, як далі діяти. Я дуже хочу, щоб мої колеги знали, що можна оформити документи, щоби експортувати самим або в кооперації з іншими бджолярами. Наступного року покупці з Нідерландів бажають придбати 20 тонн нашого меду. Тому ми плануємо кооперуватися з місцевими бджолярами, щоб підготуватися та виконати замовлення», — пояснив пасічник.

Він зазначив, що наразі медова ферма «Медівниця» проходить органічну сертифікацію відповідно до європейських стандартів. Це дозволить бджоляру заробляти більше.

«Сьогодні малі та середні підприємства потребують підтримки, адже стикаються з конкретними проблемами, спричиненими війною, шукають практичні рішення. «Медівниця» завдяки підтримці українських та нідерландських менторів знайшла рішення. Європейські покупці оцінили смак нашого соняшникового та акацієвого меду, якого немає у Нідерландах», — підсумував пасічник.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus