Земельній реформі потрібно три етапи — думка

9 березня 2016 95 0
Земельну реформу необхідно  проводити у три етапи?
uagro.uaЗемельну реформу необхідно проводити у три етапи?

Земельну реформу необхідно проводити у три етапи, вважає народний депутат України Іван Мірошниченко, пише Agropolit.

За його словами, перший етап найпростіший, і у його основі лежить ринок оренди землі. Необхідно підготувати фінансові інструменти, щоб запустити ринок довгострокової оренди на основі договорів емфітевзису. Треба зробити все, щоб цей інструмент став захищеним у частині адміністрування цих договорів, продажу прав на оренду, передачі прав на оренду, роль держави в цьому и так далі.

«Цей етап уже майже готовий, і треба все правильно законодавчо прописати, з урахуванням захисту інтересів і прав власника землі й орендатора. Згідно договорам емфітевзису, орендатор мав право без зміни цільового призначення землі продавати ці права оренди без згоди власника землі. Це значить, що він може працювати з банками, закладати ці права оренди. З’явиться майже повноцінний ринок землі», — заявив Іван Мірошниченко.

Другий етап — надати власникам землі різноманітні можливості розпоряджатися своїм майном (взяти доступний кредит, зробити проект і реалізувати його) і дати всім рівні можливості. У цьому процесі дуже важлива роль держави.

«Паралельно виникає питання, як оцінювати землю? Не зможемо застосувати підходи класичної ринкової економіки, бо є відставання між власниками землі. Тому на першому етапі має бути базова державна оцінка (залежно від якості землі, доходів, місця розташування), під яку держава зможе видати довгострокові та дешеві кредити. Що потрібно від влади? Узаконодавчому полі треба врегулювати, що робити із землею, якщо взятий кредит не повернуть: вона піде на ринок чи державі? Хто буде проводити мінімальну оцінку землі? Потрібна бюджетна програма фінансування», — зазначив Іван Мірошниченко.

На його думку, треба проводити тендери на реалізацію проектів під держкредити. Адже якщо держава видає гроші, то вона має право очікувати, що їх витратять всередині країни.

«Щойно люди будуть розуміти, що в них є альтернатива розпоряджання своїми землями окрім продажу, і рівні можливості, тоді вводити третій етап — вільний ринок землі. На цьому етапі дрібні фермери можуть почати змінювати структуру виробництва, що дозволить їм конкурувати з більшими підприємствами. І це потягне за собою розвиток кооперації сільгоспвиробників. Будуть працювати договори емфітевзису, тому більші господарства, які традиційно працюють на договорах довгострокової оренди, зможуть отримати доступ до фінансового ресурсу комерційних банків, у разі, якщо їм знадобиться викуповувати цю землю. Тобто всі будуть у рівних умовах», — вважає він.

Усі ці три етапи можна провести за 2-3 роки. Водночас прописати їх треба у 2016 р., щоб учасники ринку могли прогнозувати ситуацію та свої інвестиційні проекти, підсумував нардеп.

Виконано за допомогою Disqus