John Deere поступився фермерам у праві ремонтувати техніку самостійно

12 січня 2023 162 0
Фермери можуть самостійно ремонтувати техніку John Deere
Kurkul.comФермери можуть самостійно ремонтувати техніку John Deere

Виробник сільгосптехніки John Deere поступився своїм клієнтам у США у тривалій суперечці за право ремонтувати свою техніку.

  • Раніше фермерам дозволяли використовувати лише авторизовані запчастини та сервісні центри;
  • Групи захисту прав споживачів багато років закликали виробника дозволити клієнтам лагодити самостійно з використанням дешевших запчастин;
  • 8 січня Американська федерація фермерських бюро (AFBF) і Deere & Co. підписали меморандум про взаєморозуміння.

Про це повідомляє ВВС.

«Це вирішує давню проблему для фермерів, коли справа стосується доступу до інструментів, інформації та ресурсів, водночас захищаючи права інтелектуальної власності John Deere та гарантуючи безпеку обладнання», — сказав президент AFBF Зіппі Дюваль.

Згідно з угодою, власникам обладнання та незалежним фахівцям з ремонту не буде дозволено «розголошувати комерційні таємниці» або «скасовувати функції безпеки чи контролю викидів або регулювати рівні потужності сільськогосподарського обладнання».

Як все починалось:

Фермери є частиною масового руху за право на ремонт, який тисне на виробників, щоб вони дозволили клієнтам і незалежним ремонтним майстерням ремонтувати їхні пристрої.

Велика Британія та Європейський Союз мають правила, яка зобов'язують виробників надавати клієнтам і незалежним компаніям запасні частини для деякої електроніки.

«Споживачі вже давно скаржаться, що продукти не тільки мають тенденцію виходити з ладу швидше, ніж раніше, але й що їхній ремонт часто є надто дорогим, складним для організації через відсутність запасних частин, а іноді й неможливим», — повідомляє Служба досліджень Європейського парламенту.

Деякі штати США, такі як Нью-Йорк і Массачусетс, ухвалили схожі заходи. У 2021 році президент Байден підписав указ, у якому закликав Федеральну торгову комісію розробити загальнонаціональну політику, яка дозволить клієнтам самостійно ремонтувати свою техніку, зокрема в технологічному та сільськогосподарському секторах.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus