Євгеній Шевченко: Як надійно заварити паливний бак із пластику, відремонтувати резервуар під КАС та інші ємності

5 січня 2023 687 0

Євгеній Шевченко, керівник компанії Plastic Agro

Ремонт пластикових баків, резервуарів для фермерів, насправді є дуже болючим питанням. Використання пластику в сучасній техніці, на тваринницьких фермах та в інших сферах господарства дуже популярне, а зробити його ремонт надійним, герметичним і довговічним не завжди вдається.

Як заварити тріснутий чи пробитий бак обприскувача, паливний бак комбайна, септик чи резервуар для рідких добрив, скільки коштує ремонт баків для техніки та як уникнути пошкоджень нам розповів Євгеній Шевченко, керівник компанії Plastic Agro.

Kurkul.com: Розкажіть детальніше про вашу сферу роботи — які послуги ви можете надавати фермерам?

Євгеній Шевченко: Наша основна діяльність, в першу чергу — це ремонт паливних баків для комбайнів, тракторів та будь-якої с/г техніки, саме на цьому ми спеціалізуємося. Також ремонтуємо баки для КАСу, для добрив, інші ємності, що використовуються в польових умовах, а також для будь-якої с/г техніки.

Ну і також ремонт пластикових басейнів, септиків, зварювання пластику. Ці послуги не так поширені, як ремонт паливних баків, але вони також дуже актуальні для ферм. І ми можемо це виконувати.

Kurkul.com: Якщо на підприємстві сталась аварія, яким має бути алгоритм дій, щоб замовити ваші послуги? 

Євгеній Шевченко: Працівник компанії зв’язується з нашим менеджером і в першу чергу ми дізнаємося в чому проблема і чим ми можемо допомогти. Для цього потрібне відео чи якісне фото, щоб встановити обсяг робіт, вартість, терміни і визначитися чи можемо зробити це на виїзді, або ми повинні робити ремонт в заводських умовах в цеху.

Kurkul.com: Яким є ареал виїзду ваших фахівців, сервісної команди, тобто в яких регіонах працюєте?

Євгеній Шевченко: Наразі ми працюємо по всій території України, немає якихось обмежень, єдине що разом з клієнтами прораховуємо економічну доцільність виїзду або доставки бака до нас.

Якщо у якийсь віддалений  куточок їхати понад 500 км, то можливо доцільніше буде, наприклад, за допомогою пошти переслати цю тару.

Читайте також: Тренди 2023 для фермерів — від робототехніки до альтернативної енергетики

Тобто  є три сценарії: або бак привозить замовник власним транспортом до нас; або ми виїжджаємо на місце і ремонтуємо, можливо навіть в польових умовах за допомогою генератора прямо посеред поля; або до нас відправляють бак будь-якою транспортною службою і ми його самі забираємо і відправляємо назад. 

Якщо мова йде про відправку поштою, то зазвичай ми забираємо бак, ремонтуємо і в той же день або на наступний повертаємо назад.

Євгеній Шевченко, керівник компанії Plastic Agro

Kurkul.com: Ви сказали, що ремонтуєте в полі. Часто траплялись такі випадки, що вам доводилося виїжджати під час польових робіт?

Євгеній Шевченко: Так, звісно, таке було. Для того, щоб максимально зекономити час на перевезення, траплялись такі випадки коли виїжджали в поле і там на місці без демонтажу бака проводили ремонт. Це було з баком обприскувача. його дуже довго знімати, розбирати, розкомплектовувати, часу не було.

Kurkul.com: З ваших слів, ремонт може тривати всього декілька годин. Розкажіть яким чином він здійснюється? Почнімо про те, з чого складається зазвичай бак, з яких полімерів і як ви його ремонтуєте.

Євгеній Шевченко: Більшість баків виготовлені із поліетилену високого тиску (НDPE), який легко піддається екструзійному зварюванню. Це основна технологія, за допомогою якої ми ремонтуємо. Екструдер це приладу який нагріває одночасно поверхню резервуара або бака і подає розплавлений полімер точно такої ж марки, з якої складається бак. Таким чином накладається зварювальний шов, на зразок звичайного зварювання металу. Також бувають баки з поліпропілену,  їх ми ремонтуємо по такій же технології.

Читайте також: Алгоритм роботи з зерновим рукавом, або як не зіпсувати свій врожай

Kurkul.com: Які основні типи пошкоджень баків на сільгосптехніці?

Євгеній Шевченко: Перш за все, це механічні пошкодження внаслідок наїзду на якісь сторонні предмети. Другий тип — внаслідок вібраційного навантаження під час експлуатації або при не повністю заповненому бакові. Третій тип  пошкоджень — це пошкодження внаслідок температурних впливів, наприклад  є певні моделі тракторів в яких через особливості конструкції вихлопні труби проходять неподалік паливного бака і часто перегрівають пластик. Він стає крихким, ламким і в місцях перегріву починає з’являтися тріщина, пробоїна або взагалі вигорає частина бака. Це постійна проблема.

Kurkul.com: Тобто ви вже знаєте таку техніку зі слабкими місцями?

Євгеній Шевченко: Так, звичайно, є певні баки які постійно приїжджають з однією і тією ж проблемою. І якщо клієнт, навіть, телефонує з іншим пошкодженням по тому самому баку, ми пропонуємо профілактичні заходи, проходимо ті місця, які згодом можуть тріснути, щоб посилити місце яке з часом прогорить. 

Kurkul.com: Яка гарантія на вашу роботу? Тобто чи є така вірогідність, що ви ось полагодили, а потім через місяць знову та сама проблема виникла?

Євгеній Шевченко: Суть цієї технології в тому, що вона відновлює міцність бака після ремонту до заводської. В місці зварювання він буде більш надійним. 

Kurkul.com: Хіба знову ж механічне пошкодження в тому самому місці?

Євгеній Шевченко: Так звичайно, внаслідок механічного пошкодження, можливо, але ми даємо рекомендації як такого уникнути надалі. Наприклад, якщо на рамі були якісь зміни, і внаслідок цього бак постійно протирався, ми рекомендуємо правильно встановити бак для того, щоб надалі він не руйнувався.

Kurkul.com: Яка економічна доцільність такого ремонту? Якщо вам кажуть «бак, 30% якого пошкоджено», який критичний поріг ось цих от пошкоджень, чи беретесь ви за ремонт у такому випадку?

Євгеній Шевченко: Все залежить від випадку. Буває ремонт, який навіть дорожчий, ніж сам бак, але час, який буде витрачений на простій техніки, на доставку нового чи пошук вживаного бака для тієї самої техніки, буде набагато більше коштувати. Але загалом ремонт коштує в середньому 10-50% вартості купівлі нового баку. 

Kurkul.com: Тобто економічна доцільність в цьому дуже велика?

Євгеній Шевченко: Звичайно. Перше — це економічна доцільність, друге — це швидкість. Тому що в будь-якому разі нову запчастину набагато довше чекати. Адже бак, з яким трактори або комбайни працюють декілька років в нових моделях, вже можливо зазнав конструкційних змін і його нелегко ідеально встановити на те саме місце на старішу техніку.

Kurkul.com: А як щодо інших резервуарів, наприклад для пиття корів, септиків тощо?

Євгеній Шевченко: Зараз специфіка економіки така, що поліетилен, як матеріал, значно подорожчав і саме через це ремонт є дуже доцільним – це по-перше. 

По-друге, коли є якийсь дешевий, але об’ємний бак, його придбання і доставка буде коштувати дорожче, ніж виїзд спеціалістів для ремонту.

Kurkul.com: Можна на прикладі показати вартість ремонту?

Євгеній Шевченко: Так, є, наприклад, недорогий обприскувач вітчизняного виробництва Богуслав, бак якого буде коштувати до $1 тис., але все одно ми робимо ремонт за 15-20 тис. грн, щоб відновити його цілісність, бо це набагато дешевше, ніж замовити, доставити та очікувати на цей бак.

Kurkul.com: Зараз з війною у вас з’явився новий напрям у роботі — ви лагодите техніку яка постраждала після обстрілів. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.

Євгеній Шевченко: Все почалось з того, що у перші місяці війни ми працювали над тим, що відновлювали баки легкових автомобілів. Люди зверталися до нас, надсилали та привозили баки з уламковими чи кульовими пошкодженнями.

Згодом почали відновлюватись підприємства на звільнених територіях Сумської, Чернігівської, Харківської областей, у нас було багато виїздів, де ми на виїзді ремонтували дуже пошкоджені баки або навіть роздроблені на декілька частин, або з численними дрібними уламковими пошкодженнями. 

Траплялось і таке, що ремонтували цілі тракторні бригади, коли були трактори заховані в ангари, після обстрілів обвалився дах і перекриття падало на ці резервуари, на трактори й руйнували їх. Заміна баків на нові в одному підприємстві могла б коштувати понад 1 млн грн, а ремонт обійшовся до 100 тис. грн. 

Kurkul.com: Скажіть, будь ласка, хто є вашим середньостатистичним клієнтом? Це великі підприємства, чи це дрібні фермери, чи такої градації немає?

Євгеній Шевченко: Насправді немає, тому що за даної технології єдиний для людини надійний спосіб розв’язання проблеми, крім купівлі нового бака, є саме ремонт екструзійним методом. Всі інші технології, які могли знайти десь на просторах інтернету — це запаювання паяльником, або технології які застосовуються в інших сферах, таких як ремонт бамперів, вони всі дуже ненадійні, тому що розраховані на інше навантаження, на іншу товщину пластику, або взагалі для інших побутових ремонтів.

Kurkul.com: Також ваші послуги замовляють агрохолдинги?

Євгеній Шевченко: Так, є декілька холдингів з якими ми на постійних умовах співпрацюємо. Керівники механізованих тракторних бригад або головні інженери одних кластерів передають своїм колегам в інших областях наші контакти й ми вже з ними контактуємо. Надаємо послуги з ремонту техніки, модернізації та підсилення, а також обстеження.

Kurkul.com: На своїй сторінці в Інстаграм, ви публікуєте фото і відео того, як здійснюється ремонт, даєте інструкції як зробити самостійно. Для чого ви знайомите конкурентів з цією технологією?

Євгеній Шевченко: Насправді технологія непроста, обладнання дороге і воно вимагає певної кваліфікації від команди. У нас вже понад три роки досвіду, коли ми без проблем показуємо яким чином виконуємо роботи, щоб люди бачили, що це не якийсь гаражний ремонт, якась технологія з інтернету чи ще щось. Адже є багато міфів, що бак можна заклеїти якимось спеціальним скотчем, або спеціальним клеєм. Клею для поліетилену і поліпропілену в природі не існує і тому ці всі рішення дуже тимчасові. Ми показуємо, яким чином відбувається надійний ремонт, за що ми можемо дати гарантію.  

Kurkul.com: Є люди, які кажуть «а мій технік, механік спробує спершу сам зробити», а потім вже нічого не виходить і звертаються в профільні компанії. Чи є у вас такі випадки?

Євгеній Шевченко: Це поширена проблема. Зокрема одна із причин — швидкість ремонту. Коли ми кажемо, що можемо лише післязавтра приїхати й це займе певний час, люди пробують нашвидкоруч зробити екстрений ремонт за допомогою герметиків, паяльників, сіточок саморобних, чи якоїсь гуми. 

Тоді подальші роботи ускладнюються і ремонт дорожчає, тому що загалом нам потрібен ще  деякий час, щоб відновити до попереднього стану резервуар або деталь. Чому ми й розказуємо на сайті та в Інстаграмі яким чином має проводитись ремонт, щоб люди не робили цих помилок.

Kurkul.com: Коли ви не можете екстрено приїхати та відремонтувати, ви можете підказати, як на день-два фермеру позбутись проблеми, поки ваші спеціалісти приїдуть?

Євгеній Шевченко: Так звичайно ми їх консультуємо, тому що на прикладі обприскувача якщо це сталося по серед поля і бак наповнений дорогим добривом, ми можемо рекомендувати, як з мінімальними пошкодженнями для бака, його можна герметизувати на певний час до нашого приїзду.

Kurkul.com: Як уникнути співпраці з вами? Тобто, що робити фермеру, механіку, керівнику тракторної бригади, для того, щоб не ставалося механічних ушкоджень?

Євгеній Шевченко: Правильна експлуатація пластиків, це в першу чергу дотримання температур використання. Не давати перемерзати рідині всередині, не давати перегріватись. Якщо конструктивно на техніці передбачено захист або гумові прокладки під раму, їх потрібно мати, не нехтувати цими конструктивними деталями. Тому що вони зберігають бак від вібраційного навантаження, від механічного впливу.

Kurkul.com: Для проблемної техніки, яка має недоліки в конструкції ви надаєте якийсь попередній захист, профілактику? 

Євгеній Шевченко: Так, звичайно. У нас є вирізані накладки певного розміру і ребра жорсткості на певні моделі комбайнів та тракторів, де ми знаємо, що там згодом може утворитися тріщина або розлом і це декілька моделей дуже поширених в Україні тракторів і комбайнів. Це профілактичний захист, модернізація цих резервуарів.

Kurkul.com: Скільки людей у вашому штаті?

Євгеній Шевченко: Наступного місяця плануємо збільшити кількість бригад до двох, щоб охоплювати більше клієнтів і одночасно виконувати ремонт у двох різних місцях.  Зараз у нас одна виїзна команда.

Kurkul.com: В зимовий період, це більш такі сплановані напевно роботи, коли ваші послуги замовляють великі тракторні бригади для контролю техніки, а літо, весна й осінь — це більш екстрені випадки?

Євгеній Шевченко: Так, все вірно. Більш системні компанії, агрохолдинги, як правило завчасно готують техніку до майбутніх польових робіт. І профілактика, підготовка до робіт в міжсезоння як раз і проводиться для таких компаній. 

Проміжний ремонт набагато дешевший, ніж екстрений на полі або посеред якихось робіт коли втрачалось паливо, добриво, або інші рідини. Тому ми завжди звертаємо увагу на те, що треба виявляти ще на етапі до виїзду на польові роботи ці пошкодження.

 © Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus