Названо ризики та проблеми зернотрейдингу в Україні

25 січня 2023 179 0
Названо ризики та проблеми зернотрейдингу в Україні

Зернотрейдинг в умовах війни був новим досвідом для вітчизняних продавців, проте попри труднощі зернторгівля встояла і постачання українського зерна на світові ринки не припинилося. Про це йдеться у матеріалі «Зерновий трейдинг: досвід роботи українських трейдерів за воєнних умов» на Elevatorist.com.

Водночас експерти відзначають, що попри налагодження роботи існують і ризики та проблеми зернотрейдингу. Серед них:

  • Логістика

Для всіх без винятку зернотрейдерів найбільшою проблемою наразі є логістика, а саме — відсутність транспортних засобів у достатній кількості. Вагони стоять у чергах на кордоні, автівки їдуть довго, до того ж в багатьох перевізників вони ще й досі не дообладнані для виїзду до ЄС. Річка зараз стоїть. Порт Миколаєва не працює, однієї Одеси не вистачає для повномасштабного експорту.

Як зазначив директор міжнародної трейдингової компанії M-Grain Кирило Злочевський, у трейдерів в ланцюжку поставок зерна на кожному етапі є свої труднощі. 

«Для нас найголовніша невизначеність на сьогодні — це робота комісії з інспекції суден на вході та виході Одеських портів. Ми не розуміємо алгоритм роботи цієї інспекції, не можемо оцінити ризики, пов'язані з простоями суден. Ми мали досвід виплати детеншену (похідне від фр. Detention — затримка, означає в такій ситуації виплати за затримку суден за межами порту, прим. ред). Враховуючи що це дуже матеріальна історія, виплати можуть складати сотні тисяч доларів», — пояснив трейдер.

  • Борги елеваторам 

Ще однією проблемою для тих трейдерів, в яких є власні елеваторні потужності, стали платежі фермерів за послуги. Суми боргів дуже великі. Борги лише ростуть, і це вже напружує бізнес, бо йому не вистачає обертових коштів. Фермери ж традиційно не поспішають продавати зерно.

За словами операційного директора ГК G.R. Agro Артема Ремпена, є фермери, які більше розуміють ринок, вони намагаються продавати по споту партії товару аби не накопичувати борги. А є й такі, що аж ніяк не бажають ані зерно продавати за поточними цінами, ані борги виплачувати.

«Ми не тиснемо на них, десь підштовхуємо, коли з'являються можливості. Ми зараз не купуємо зі складів: є елеватор, привозьте. В нас є така практика, приїжджає менеджер з лаборантом на фермерський склад, роблять секторальні проби на якість. А аграрій у склад поклав зерно з вологістю 20%, зіпсоване. І все це він хоче продати зі складу, бо послуги елеватора йому дорогі. Я йому кажу, що воно все в тебе скисне через 2 тижні. Ні, каже, зараз холодно, хай полежить. І таких випадків багато», — пояснив Артем Ремпен.

  • Низька якість кукурудзи

Якість кукурудзи цього року — то ще одна велика проблема для всіх. Сушіння коштує дорого, а вологість цього року нетипово висока — замість звичайних 17-20% іде 30-32%.

Якщо аграрій привезе сушити кукурудзу з вологістю 26%, то йому залишиться при продажу 26 грн з тонни. Якщо ж вологість кукурудзи буде 27%, то після продажу фермер залишиться ще й винен за послугу. Тож не елеваторах G.R. Agro половину зерна іде у відмову. Третина з нього повертається після вже зіпсованим.

Читати за темою: Скільки втратить фермер на перезимівлі кукурудзи в полі — думки експертів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus