Скільки втратить фермер на перезимівлі кукурудзи в полі — думки експертів

Скільки втратить фермер на перезимівлі кукурудзи в полі — думки експертів

23 грудня 2022 2710 0

На носі Різдво та Новий рік, а 40% кукурудзи ще в полі. Саме такі цифри дає нам Мінагро, хоча фермери стверджують, що реальна ситуація ще гірша. Якщо порівнювати з минулим сезоном, то станом на 9 грудня було зібрано понад 98% врожаю. Справді, буває таке, що аграрії не встигають зібрати весь врожай з поля. Але такої кількості, як цього року, ще не було. Ми намагались зважити всі ризики та можливі плюси такої ситуації й разом з експертами дати відповіді на найпоширеніші питання щодо зимівлі кукурудзи.

Чому не вдалось вчасно зібрати кукурудзу?

Випадки зимівлі кукурудзи в полі існують чи не щороку. Проте, як підтвердив менеджер з розвитку агротехнологій центрального та східного регіонів LNZ Group Віталій Брашован в цьому сезоні зимувати залишиться чи не найбільша площа кукурудзи з часів незалежності України. 

Віталій Брашован, менеджер з розвитку агротехнологій Центрально-Східного регіону LNZ Group

Фахівець виділяє кілька причин:

  1. Погодні умови, а саме дощова осінь яка не дала вчасно організувати процес збирання;
  2. Значна кількість в сівозміні культур пізнього збирання, зокрема соняшнику та сої;
  3. Завантаженість елеваторів (частина елеваторів не встигла відвантажити зерно попереднього врожаю);
  4. Зростання цін на сушку зерна в поєднанні з високою вологістю кукурудзи, яка досягає понад 28%;
  5. Перебої з електропостачанням тих же елеваторів через війну та руйнування енергосистеми в Україні.

Завідувач кафедри рослинництва НУБІП, професор, академік НААН України Світлана Каленська, вважає, що все ж головною причиною затримки збору є ціна на кукурудзу. Вартість зерна дозволяє фермерам ледь вийти в «нуль». Відтак, сушка вологої кукурудзи додатково обтяжує прибутки.   

Світлана Каленська, завідувач кафедри рослинництва НУБІП, професор, академік НААН України

«Зменшення вологості зерна кукурудзи на 1% коштує 170-240 грн. А якщо зібране зерно має 25% вологості, а потрібно досушити до базових 14%, то рахуйте які витрати будуть. При цьому ціна — 2700 грн/т зерна одразу з поля, а на кукурудзу зі стандартною вологістю — 4700 грн/т», — розповіла вона.

Колега науковиці, директор Інституту зернових культур НААН України Владислав Черчель,  зазначив що деякі господарства свідомо затримують збирання посівів з підвищеною вологістю зерна. Вони думають, що мінусова температура допоможе знизити вологість. Проте такий підхід є не зовсім виправданим.

Владислав Черчель, директор Інституту зернових культур НААН України

«Фермери хочуть висушити кукурудзу морозом. Проморожене зерно справді виглядає сухим і його легко молотити. Але після вивезення такої кукурудзи в зерносховище, воно зігрівається, кристали льоду розтають, зерно зволожується, швидко уражається хворобами. Тому дуже незрозуміла така технологія», — поділився фахівець. 

Як зберегти кукурудзу в полі та що впливає на її стан?

Владислав Черчель наводить дані досліджень, за якими для збереження врожаю кукурудзи у полі потрібна постійна температура повітря нижче 0°C, відсутні тривалі відлиги з температурами вище +5°C та опадами у вигляді дощу.

Якщо постійного морозу немає, то кукурудзу «зʼїдають» хвороби. Пошкоджені качани в полі, особливо в умовах вологої осені, легко піддаються фузаріозному загниванню або пліснявінню. Стебло під впливом хвороб падає, а уражене зерно втрачає товарний вигляд, може набувати токсичних властивостей і погано зберігається.

Світлана Каленська додала, що там, де розвивається фузаріоз, стандартно зʼявляються мікотоксини. Наявність останніх впливає на можливість експорту такої кукурудзи.

«Європейські країни чітко регламентують вміст токсинів у кукурудзі. Так, в деяких країнах відсутня ця регламентація, але зараз вагома частка експорту йде через Європу. Тому варто це врахувати. Інший ризик — це фузаріозне зерно. Його можна використовувати тільки для технічної переробки. Тобто на біоетанол чи, наприклад, крохмаль. Збіжжя з високим відсотком такого зерна заборонено давати навіть тваринам», — зауважила вона.

Віталій Брашован, натомість вказав найнебезпечніших шкідників — бавовникову совку та стеблового метелика

«Їхня шкодочинність є активною ще восени. Взимку, на пошкодженому ними зерні можуть активно розвиватись в першу чергу грибкові хвороби. Особливо активно вони поширюються під час відлиги», — поділився представник «LNZ Group».   

Також експерт вважає, що важливим у зимівлі кукурудзи є генетика кожного сорту та здатність вистояти при перестої. 

«Кожен із виробників насіння дає характеристику своїм гібридам і тут важливий критерій «стійкість до перестою». Ця характеристика включає міцність стебла та кріплення качана, що допоможе рослині витримати зиму», — зазначив він. 

Цю думку підтримує й представниця НУБІП. Але крім стійкості, визначає й іншу важливу ознаку — це морфотип. 

«Є гібриди в яких качан кукурудзи направлений вниз або навпаки вгору. Так от в першому випадку, зерно буде менше вражатись хворобами. Оскільки в варіанті з вертикальним качаном в ньому буде назбируватись волога, а ми знаємо чим це погано», — пояснила професорка. 

Скільки врожаю кукурудзи можна втратити?

Зрозуміло, що кожен випадок індивідуальний і на різних полях ситуація буде відрізнятись кардинально. Тому думки експертів розходяться. Наприклад, Владислав Черчель переконаний, що запізнення зі збиранням товарних посівів культури призводить до істотних втрат врожаю та його якості. 

«Втрати зерна кукурудзи на 10-й день від початку збирання після набуття ним оптимальної вологості становлять лише 4%, на 20-й — збільшуються до 10%, на 30-й — до 17%, а на 35-й — до 23 % від рівня сформованого врожаю», — поділився даними науковець.

Він пригадує, як у фермерському господарстві на Дніпровщині 165 га кукурудзи на зерно збирали в грудні. На тих ділянках вирощували 3 різних гібриди, і залежно від індивідуальних особливостей біотипу, втрати становили 30-65%. 

Віталій Брашован зазначив, що якщо до ураження хворобами восени додадуться несприятливі умови взимку, то можна очікувати кількісні втрати кукурудзи в понад 50%, а якісні — до 80-100% врожаю. Тобто таке зерно навіть на корм буде неможливо використовувати, через значну кількість мікотоксинів.

Читайте також: Алгоритм роботи з зерновим рукавом, або як не зіпсувати свій врожай

«Були роки, коли дійсно кукурудза залишалася в полі до весни. Скажу чесно, при мінімальних втратах в якості, то треба розраховувати на зменшення в кількості приблизно на 20%. Були випадки, коли взагалі збирали врожай не кондиційний по високій зерновій домішці. На щастя цьогоріч врожай кукурудзи на нашому LNZ Hub 5.0 зібрано вчасно. Хоча хвилювань не було, насіння гібридів бренду UNIVERSEED з ФАО від 220 до 460 придатне до пізнього збирання й умовного періоду перезимівлі», — додав фахівець.  

Що ж краще: збирати з високою вологістю чи залишити на полі?

Якщо ж, дійсно, варіантів не залишилось, то Віталій Брашован радить, насамперед оглянути незібрану кукурудзу та оцінити її стан. До результатів обстеження варто додати фінансову складову сушки такого зерна. Якщо вологість вища 30%, то економічна ефективність збирання буде збитковою.

«Врахуйте, що після збирання кукурудзи навесні треба буде ще проводити обробіток ґрунту та сівбу наступної культури. І чим пізніше буде збирання, тим більше буде проблем, з цим пов’язаних. Тому краще збирати зараз», — зауважив він.

На рівень вологості просить звернути увагу й Владислав Черчель. Досушування збіжжя до 14% в цьому році може спричинити підвищення витрат технологічного циклу вирощування кукурудзи на 40% і більше.  

«За стійкого настання низьких температур та підсушування збіжжя морозами, доцільно зібрати врожай зерна прямим комбайнуванням з терміновим його досушуванням до стандартної вологості у 14% для безвтратного зберігання», — зазначив науковець. 

Читайте також: Якість пшениці-2022, або чому фермерам не варто продавати все збіжжя з минулого сезону

При вимірюванні вологи портативними вологомірами слід врахувати, що часто похибка результату доходить до 4%. Фермери іноді, не враховуючи цього, не висушують або пересушують зерно.

«Ця похибка в 4% є дуже суттєвою. Неправильно визначена вологість може стати фатальною, бо кукурудза при зберіганні почне «горіти». Тобто на складах вона, як і інше зерно, дихає, виділяються різні речовини. Паралельно проходить процес самонагрівання і таким чином зерно може пошкоджуватись термічно. Або, ми говоримо, що йде отруєння зерна через виділення саме СО2», — наголосила Світлана Келенська. 

Враховуючи, що в умовах прохолодної та вологої осені, як правило, спостерігається істотне ураження качанів грибними хворобами, поширення їх у вологому зерні при відтермінуванні досушування може бути значним, тому Владислав Черчель, рекомендує збирати перестояне зерно якнайшвидше.

Тож, науковці та досвідчені практики рекомендують збирати кукурудзу якнайшвидше. По-перше, чим довше вона стоїть, тим швидше втрачаються якісні та кількісні показники, а по-друге, останніми сезонами зими доволі теплі. А це сприяє поширенню хвороб. 

Але окрім доказових практик, завжди ж є і фантастичні. Наприклад, натрапили на інтернет-розповіді про зібрану навесні кукурудзу на зерно з врожайністю понад 10 т/га. Тому звичайно, досвід таких фейсбучних експертів трапляється. Але радимо вам опиратися на більш реальні речі та ваші можливості.

© Юлія Маковей, Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus