Названо причину падіння цін на пальне

1 лютого 2023 1696 0
Названо причину падіння цін на пальне
  • Із середини січня ціни на пальне падають
  • Окремі мережі знизили ціну на 3 грн/л
  • Експерти прогнозують, що ціна стабілізується

Зниження цін на бензин, дизельне пальне та автогаз, що спостерігалось в Україні наприкінці січня, було викликано великими запасами, які зробили мережі АЗС. Про це у коментарі РБК-Україна сказав директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

За його даними, активне зниження цін розпочалося 19 січня. За цей період дизельне пальне подешевшало з 54 до 52,70 грн/л, бензин А-95 подешевшав з 50,20 до 48,90 грн/л. При цьому у деяких мережах ціни впали на 3 грн/л.

«Падіння цін на бензин пов'язане насамперед із тим, що на ринку сформовано дуже великі запаси», — сказав він.

Як зазначив Сергій Куюн, сьогодні основні мережі мають мінімум місячний запас для своєї діяльності, крім того, що продовжуються оперативні постачання.

Читати за темою: Ціни на зерно, пальне та ресурси — чого чекати фермеру у 2023 році

Водночас експерт прогнозує, що ціни на бензин, дизель та автогаз, які активно знижувалися наприкінці січня, мають стабілізуватися. До кінця зими різких змін не повинно бути.

За його словами, рівень цін, який спостерігається зараз, залишиться й у лютому.

При цьому Сергій Куюн не передбачає значних змін у березні.

«Це у нас чомусь заведено вважати, що посівна кампанія починається у березні. Насправді, як показує досвід останніх років, березень це такий ще зимовий місяць, на який ще ніхто особливо ніхто не планує. Крім того, аграрії вже мають доволі серйозні запаси, навчені минулого року», — розповів він.

Також Сергій Куюн нагадав, що багато підприємств аграрного сектора стали самостійно забезпечувати себе паливом, ставши прямими імпортерами, а деякі агропідприємства навіть заглядалися на придбання власного флоту, щоб постачати паливо.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus