ТОП-5 проблем сільського господарства України

10 березня 2016 441 0
Американська торгова палата пропонує Україні перейти до прогресивному землеробства
gazeta.dt.uaАмериканська торгова палата пропонує Україні перейти до прогресивному землеробства

Американська торгова палата пропонує Україні перейти до прогресивного землеробства, повідомляє «Сегодня».

Незважаючи на перспективність розвитку агросектора в Україні, ця галузь зіштовхується з безліччю проблем. Про це свідчать дані огляду «Україна: огляд економіки», підготовленого Американською торговою палатою (АТП).

Девальвація гривні і спровоковане нею подорожчання палива, добрив і т. п., зокрема, призвело до підвищення собівартості вирощування культур, відзначають експерти.

Крім того, у галузі зафіксовані кадрові проблеми, труднощі з фінансуванням і деградація сільгоспугідь.

Експерти радять Україні запровадити такі зміни в агросекторі:

  • перехід від сировинного експорту до експорту продуктів з високою доданою вартістю;

  • перехід до сталого землеробства та використання ефективних методів ведення сільського господарства (точне землеробство, мінімальна обробка землі, електронна карта полів, GPS-використання технологій);

  • налагодження повноцінних експортних відносин з Азією, Африкою, ЄС і США;

  • підвищення стандартів безпеки продуктів харчування;

  • підвищення енергетичної незалежності сектора за рахунок використання альтернативних видів енергії;

  • реалізація інфрастуктурних проектів, які дозволять збільшити обсяги виробництва і скоротити його собівартість, а також зменшити втрати сировини і готової продукції при зберіганні і транспортуванні;

  • підвищення ефективності систем управління аграрними підприємствами.

«Потрібно сконцентруватися на точках зростання, які повинні стати драйвером розвитку галузі сільського господарства у цілому. По-перше, це ефективізація систем управління на аграрних підприємствах. За рівнем управління ми значно відстаємо від наших західних колег, по-друге, підвищення технологічності виробництва… Потрібно активно використовувати наші IT-напрацювання для цілей сільського господарства і, по-третє, пошук можливостей для розширення збуту на експортних ринках Азії, США та Європи», — зазначає керівник практики агроконсалтингу Baker Tilly Сергій Сизоненко.

Фахівці АТП Також відзначають, що головним експортним ринком для реалізації української сільгосппродукції став Європейський Союз. Обсяги «аграрної» торгівлі України з Росією нині майже у п'ять разів нижче, ніж з ЄС.

Виконано за допомогою Disqus