Польські фермери отримають збільшені субсидії через конкуренцію з українськими

14 лютого 2023 174 0
Польські фермери отримають збільшені субсидії через конкуренцію з українськими
Kurkul.com

Уряд Польщі збирається доплачувати місцевим фермерам за втрати, зумовлені великим об'ємом експорту українського зерна. Підтримка полягатиме в субсидіях на продані пшеницю і кукурудзу. 

Про це заявив журналістам міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Хенрік Ковальчик, пише «АПК-Інформ».

Розмір субсидій буде залежати від відстані воєводства від портів, оскільки це впливає на ціну зерна. Зараз готується відповідна постанова уряду.

«Таким чином, найвищими будуть субсидії для фермерів з воєводств, що межують з Україною, де ситуація найбільш складна: Підкарпатського і Люблінського, де фермери зможуть отримати 250 злотих (близько $57) до продаваної тонни пшениці. У Малопольському, Свентокшиському, Мазовецькому, Підляському воєводствах фермери отримають доплату в розмірі 200 злотих (близько $45,5). Сільгоспвиробники з інших регіонів отримають 150 злотих (близько $34) доплати до тонни зерна. При цьому допомога буде поширюватися на 60% врожаю на площі посівів до 50 га», — зазначив міністр сільського господарства Польщі.
Також урядовець визнав, що Польща не може припинити ввезення зерна з України. Можна ввести тільки якісні обмеження.

Нагадаємо, за офіційними даними польської сторони, за минулий рік до Польщі було ввезено з України близько 2 млн т зерна. Ряд організацій, які об'єднують польських фермерів, висловили протест щодо того, що з України до Польщі ввозиться зерно, яке призначене на експорт, але залишається всередині країни. Також польські фермери заявляли, що українське зерно неналежної якості.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus