Польські фермери знову протестують через експорт українського зерна

19 січня 2023 264 0
Польські фермери знову протестують через експорт українського зерна
Kurkul.com
  • Польські фермери поновили протести
  • Вони виступають проти українського експорту

Польські фермери з групи AgroUnia цього тижня поновили протести, серед іншого, вони виступають проти експорту українського зерна до Польщі, заявляючи, що це обвалює ціни на їхню продукцію. Про це повідомляє «‎Європейська правда».

Найбільший протест почався 17 січня у Хелмі, він мав тривати до ранку четверга. До міста пригнали близько півтисячі тракторів. Частина фермерів на ніч поверталися додому, а вранці повернулися. На час протесту рух вантажівок трасою 12 від Хелма до КПП Дорогуськ зупинили. 

«Ми не заперечуємо проти того, щоб українське зерно везли через Польщу. Але міністр Ковальчик у травні і влітку казав, що це зерно не буде розвантажуватися тут, що Польща буде лише транзитною країною. А виявляється, що 80% продається у нас… Ми бачимо велике спадання цін на зерно, і польським фермерам немає як вигідно продати своє», — цитує лідера об’єднання Міхала Колодзейчана профільний портал TopAgrar. 

Увечері 18 січня аграрії повинні були зустрітися з міністром сільського господарства Генриком Ковальчиком. 

Нагадаємо, у вересні 2022 р. понад тиждень тривав страйк перевізників з польського боку на пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин». Польські водії вантажівок перекрили дорогу та вимагають налагодження цілодобового фітосанітарного і ветеринарного контролю на польско-українському кордоні.

Читати за темою: Польща планує повернути мито на українську кукурудзу

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus