Фахівець порадив, які культури сіяти фермерам у 2023 році

14 лютого 2023 1740 0
Фахівець порадив, які культури сіяти фермерам у 2023 році
Kurkul.com

Для кожної ґрунтово-кліматичної зони України науково обґрунтовано оптимальний для вирощування перелік сільськогосподарських культур. При цьому ключовим моментом є дотримання інтервалу вирощування, уникнення повернення на те саме поле соняшнику.

Про це розповів Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій північно-східного регіону LNZ Group в матеріалі Які культури сіяти навесні 2023? Поради фахівця.

«Планування структури посівних площ в цьому році є досить індивідуальним питанням, оскільки кожне господарство має свій ресурсний потенціал. І тому має орієнтуватися на вирощування в поточному році тих культур і на тих площах, що очікувано дасть максимальний ефект при мінімальних затратах», — говорить Сергій Уваров.

При цьому, за словами фахівця, необхідно враховувати наслідки від повторного/тривалого вирощування таких культур, як соняшник, соя чи ріпак, які мають спільний перелік хвороб, що призводить до погіршення загального фітосанітарного стану полів і, як наслідок, до зростання частки витрат на засоби захисту рослин.

«Тому, при плануванні сівозміни на 2023 рік, треба не перенасичувати сівозміну соняшником, а, наприклад, вводити такі культури, як гречка, горох, яра пшениця чи ячмінь», — радить спеціаліст.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus