Через надлишок українського збіжжя, ціни на пшеницю та кукурудзу в Польщі просіли на 20-30 $/т

15 лютого 2023 5810 0
Через надлишок українського збіжжя, ціни на пшеницю та кукурудзу в Польщі просіли на 20-30 $/т
Kurkul.com

Трейдери, що працюють на польському напрямку, відмічають просідання цін на зернові та суттєве зниження ліквідності.

Про це повідомляють опитані Latifundist.com трейдери.

Засновник «Агрооілтрейд‎»Сергій Орловський відзначає, що продавати дуже важко, особливо кукурудзу, вона на польському ринку найдешевша.

«За останні два тижні ціна впала десь на 20 $/т. Тому я призупинив закупку кукурудзи. Та і загалом зараз мало везуть кукурудзу на Польщу‎», — зауважив він у коментарі для Latifundist.com. 

За його словами, стоять черги з зерном до портів Гданська і Гдині, адже вони теж скорочують закупку, контрактують уже березень, бо лютий фактично закритий.

«По пшениці, ріпаку і сої яка-не-яка конкуренція зберігається. Але ціни знизились у порівнянні з січнем. У порту пшениця фуражна по $200, на DAP Польща така ж ціна. За продовольчу пшеницю з білком 12,5% поляки готові платити, там є ринок. Найконкурентнішим лишається ріпак‎», — розповів засновник «Агрооілтрейд‎»‎‎. 

Консультант з зовнішньоекономічної діяльності «Вілія-Трейд» Володимир Божок також відмічає значне скорочення попиту з боку Польщі. Він виділяє три ключові культури у цьому напрямку — пшениця, кукурудза та ріпак. По всіх культурах йде просідання цін та ліквідності.

«‎Через шалену пропозицію з України, ціни на пшеницю в середньому впали на 30 $/т. Одна справа, коли переробнику пропонують тисячу тонн, а інша — 50 тис. т. Звичайно, він знижує ціну», — розповів Володимир Божок.

Фахівець відмічає, що по кукурудзі складніше узагальнити, бо у кожного індивідуальний розрахунок. Але там, констатує Володимир Божок, теж очевидне зниження, близьке до ситуації по пшениці.

Раніше повідомлялось, що уряд Польщі збирається доплачувати місцевим фермерам за втрати, зумовлені великим об'ємом експорту українського зерна. Підтримка полягатиме в субсидіях на продані пшеницю і кукурудзу. 

Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus